© rtv

Eric bakt na 37 jaar laatste frieten in frituur ’t Sas: “Ik ben het zeker niet beu, maar ga van mijn pensioen genieten”

Rijkevorsel -

In Sint-Jozef Rijkevorsel is vrijdag een hoofdstuk afgesloten. Eric Knaepkens (68) stond voor de laatste keer aan de ketels van frituur ’t Sas op de hoek van Stevennekens en de Hoeveweg. Na 37 jaar frieten en snacks bakken, gaat hij van zijn vrije tijd genieten.

Ronny van den Ackerveken

De naam van de frituur aan de brug over het kanaal Dessel-Schoten verwijst naar de steenfabriek die zich vroeger aan de overkant van de straat bevond. Voor Eric Knaepkens was de frituur niet zijn eerste job. “Ik heb eerst gewerkt op een raffinaderij in Antwerpen”, vertelt Eric. “De ouders van mijn ex-vrouw hadden een frituur en zo leerde ik die wereld kennen. In oktober 1986 is frituur ’t Sas geopend. Eigenlijk heb ik de olie en vetten in de raffinaderij achtergelaten om met frituurolie en -vet bezig te zijn. Voor we met ’t Sas gestart zijn, stond op deze plaats een caravan waar frieten werden gebakken. ’t Sas was eerst gevestigd in een houten barak zoals er toen nog veel waren.”

“Het is een goede locatie, want er is best veel passage. Door de wegenwerken op de Vlimmersebaan is dat nu wel een beetje geminderd. Vroeger was vrijdag de drukste dag, maar in de loop der jaren is dat veranderd naar zondag. We bakken steeds verse frieten. Sauzen als stoofvlees, goulash, vidé en tartaar zijn van eigen makelij. Voor een frituur is dat een belangrijk aandachtspunt.”

Frituur ’t Sas ging open in 1986.© ram

Vaste klanten

Eric Knaepkens blikt tevreden terug op de voorbije 37 jaar. “Het is een mooie tijd geweest. Ik had in 1986 nooit kunnen denken dat ik het zo lang zou blijven doen. ’t Sas heeft altijd veel vaste klanten gehad. Mensen die hier vroeger als kind met hun ouders kwamen, zie ik nu met hun kinderen binnenstappen. Het snackaanbod is in de loop der jaren uitgebreid, maar curryworsten, cervela’s en bouletten blijven de populairste snacks. Ik ben het zeker niet beu om frieten te bakken, maar het is tijd om van mijn pensioen te genieten. Er komt meer tijd voor mezelf en om te wandelen en fietsen. Als zaterdag alles is opgeruimd, vertrekken we naar de Ardennen”, vertelt Eric.

De frituur blijft voorlopig gesloten. Aan de buitengevel hangt een papier dat ze te koop staat. “Er heeft zich al een kandidaat gemeld om de zaak over te nemen. Een verkoopovereenkomst is nog niet getekend, maar dat kan misschien snel in orde komen.”

© ram

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners