Donald Trump tijdens een bijeenkomst in Iowa.
Copyright 2023 The Associated Press.

Opdoffer voor speciale aanklager: Hooggerechtshof wil zich niet versneld uitspreken over immuniteit Donald Trump

Het Hooggerechtshof wil zich niet versneld uitspreken over de vraag of oud-president Donald Trump vervolgd kan worden in het proces over de presidentsverkiezingen van 2020 en de bestorming van het Capitool. De speciale aanklager Jack Smith had dat gevraagd, zodat het proces tegen Trump op tijd zou kunnen starten. Maar het Hooggerechtshof oordeelt dat de zaak eerst door een lagere rechtbank behandeld moet worden.

Federaal aanklager Jack Smith leidt twee gerechtelijke procedures tegen oud-president Donald Trump. Een over zijn mogelijke poging tot beïnvloeding van de presidentsverkiezingen van 2020 en zijn rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Een ander over het achterhouden van geheime documenten.

Beide rechtszaken zouden in het voorjaar van 2024 moeten starten, in volle verkiezingscampagne dus. Het eerste proces begin maart, het tweede in mei. Intussen heeft een federale rechter in Washington beslist dat Trump in de zaak van de bestorming van het Capitool geen presidentiële immuniteit geniet en de strafzaak tegen hem dus kan doorgaan.

Zoals verwacht is Trump daartegen in beroep gegaan. De zaak moet nu behandeld worden door een hof van beroep, maar speciaal aanklager Smith had het Hooggerechtshof gevraagd om zelf al een uitspraak te doen. Want als het hof van beroep de uitspraak van de lagere rechter bevestigt, is het bijna zeker dat Trump daarna alsnog naar het Hooggerechtshof zal stappen. Smith wilde vermijden dat het proces daardoor vertraging zou oplopen.

Het Hooggerechtshof weigert echter om zich versneld uit te spreken en zegt dat de normale procedure gevolgd moet worden. Het is met andere woorden dus eerst aan het hof van beroep om te oordelen.

De uitspraak is een opdoffer voor Smith. De hele beroepsprocedure moeten doorlopen, zou ervoor kunnen zorgen dat de start van het proces over de verkiezingen en de bestorming van het Capitool uitgesteld moet worden. Alles hangt nu af van hoe snel het hof van beroep een uitspraak doet en - eventueel - daarna ook het Hooggerechtshof.

Voor oud-president Donald Trump is dit goed nieuws. Zijn team probeert er alles aan te doen om de processen tegen hem te vertragen, door alle mogelijke rechtsmiddelen uit te putten.

Meest gelezen