Premier De Croo: "Na verkiezingen snel werk maken van nieuwe regering met alle partijen die geloven in het land"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft de ambitie - als de verkiezingsuitslag van 9 juni het toelaat - om binnen een maand een nieuwe regering te vormen. "Het moet snel gaan omdat in oktober een begroting voor 2025 ingediend moet worden bij de Europese Commissie", legt De Croo uit in "Terzake".

De povere resultaten van Open VLD in de peilingen weerhouden premier Alexander De Croo niet om met grote ambities naar de komende verkiezingen te gaan. "We hebben met Open VLD een hele moeilijke periode gehad, maar de enige peiling die telt, is de peiling (verkiezingen, red.) van 9 juni", klinkt het in de studio van "Terzake".

Met onze sterke economie kunnen we de begroting naar een veilige zone brengen

premier Alexander De Croo

De premier verwijst nadrukkelijk naar de economische situatie in ons land. "We hebben ons land welvarender gemaakt in een moeilijke periode. Uit de meest recente cijfers van de Nationale Bank blijkt dat we een groei kennen van 1,5 procent in ons land, terwijl die groei dit jaar 0 procent is in Nederland en -0,1 procent is in Duitsland."

De Croo erkent dat er de komende jaren bespaard zal moeten worden, maar omdat de economie groeit, is het volgens de premier realistisch om de komende jaren 7 miljard euro te besparen per jaar.

"Door onze sterke economie kunnen we de nodige stappen zetten die nodig zijn om de begroting naar een veilige zone te brengen. Het is een serieuze opdracht, maar politici die hun verantwoordelijkheid nemen, die kunnen dat aan."

BEKIJK - "Of ik een nieuwe regering zal vormen? Dat zal afhangen van de uitslag van de verkiezingen", zegt premier Alexander De Croo in "Terzake":

Videospeler inladen...

Snel regering vormen na 9 juni

De Croo wil als boegbeeld van de Vlaamse liberalen dat zijn partij de Vlaamse en Belgische kiezer overtuigt om voor Open VLD te stemmen. "Met ons beleid in de federale regering hebben we ons land welvarender gemaakt en we hebben alle troeven in handen om ons land nog beter te maken."

Na de verkiezingen van 9 juni moeten de politici van alle partijen "die geloven in hun eigen land" snel werk maken van de vorming van een nieuwe regering.

"Ik snap niet waarom heel velen het een evidentie vinden dat het minstens een half jaar zou moeten duren om een regering te vormen. Ik ben het daar niet mee eens. De hoofdreden waarom het best wel snel zal moeten gaan, is dat er een begroting ingediend moet worden voor 2025. Die moet midden oktober ingediend worden bij de Europese Commissie", legt De Croo uit.

Volgens De Croo begint het begrotingswerk normaal gezien in de maand juli. "Ik zie niet in waarom de regeringsvorming maanden moet duren. De partijen moeten relatief snel zeggen welke richting we moeten uitgaan. Of ik een regering zal vormen, dat zal afhangen van de uitslag van de verkiezingen, maar als je een land beter wil maken, moet je mensen hebben die geloven in hun eigen land. Mensen die hun eigen land afbreken, zullen dat niet doen", besluit De Croo.

Van een andere planeet

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert in "De afspraak op vrijdag" scherp op de uitspraak van Alexander De Croo. Volgens De Wever boksen de Vlaamse liberalen ver boven hun gewicht en zal Open VLD helemaal niet aan zet komen na de federale verkiezingen in juni.

"Op welke planeet leeft die man? Die staat in de peilingen op zeven procent. Open VLD is nu al de zevende partij. In de regering houdt niemand enige rekening met wat De Croo vertelt. Hij waant zich bijna een wereldleider die overal handjes gaat schudden. De volgende regering zal geen regering-De Croo worden voor alle duidelijkheid, echt niet", zegt Bart De Wever.

BEKIJK - "Niemand houdt rekening met De Croo in de regering", zegt Bart De Wever in "De afspraak op vrijdag":

Videospeler inladen...

BEKIJK - Het integrale gesprek met Alexander De Croo over zijn partij, zijn ambities en de komende verkiezingen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen