Storm Pia houdt lelijk huis in Europa: meerdere doden, skipistes gesloten en reisverkeer verstoord

Winterse buien, hevige rukwinden en her en der zelfs lawinegevaar. Storm Pia teistert niet alleen ons land, ook in de rest van Europa heerst er momenteel chaos.

mtm
Bron: DPA, Der Standard, Bloomberg, Belga

Pia, elders in Europa ook wel Zoltan genoemd, raast sinds donderdagavond over het noorden van Duitsland en veroorzaakt er hevige regen en wind. Niet alleen leidde dat in de regio van Hamburg tot een zware stormvloed (met een maximale hoogte van 3,33 meter), maar op meerdere plaatsen werd ook het reisverkeer – vlak voor Kerstmis – danig in de war gestuurd. Zo kwamen duizenden treinreizigers vast te zitten op perrons, werden meerdere langeafstandstreinen geannuleerd en raakten tal van spoorlijnen of bovenleidingen beschadigd door omgevallen bomen. Ook vrijdag worden er in de regio nog stormachtige windstoten van meer dan 100 kilometer per uur verwacht.

In Stollberg, in het Duitse Ertsgebergte, viel dan weer in korte tijd een pak sneeuw, wat tot heel wat verkeersproblemen leidde.

© IMAGO/Andre März

Jager krijgt boom op zich

In Oostenrijk viel er één dode te betreuren. In deelstaat Neder-Oostenrijk, meer bepaald in Klosterneuburg, kwam een 81-jarige man om het leven toen hij tijdens het jagen op wilde zwijnen in het bos een omgewaaide boom op zich kreeg.

Door de storm moest de brandweer in de deelstaat sinds donderdagavond al meer dan 230 interventies doen en op sommige bergen gold er een aanzienlijk lawinegevaar (van 4 op een schaal van 5). “Er waren ook kleinschalige stroomstoringen en er vielen meerdere bomen op auto’s”, aldus brandweerwoordvoerder Franz Resperger. “We zijn en blijven alert, want ook in het weekend worden nog massale interventies verwacht.”

In Opper-Oostenrijk kwamen 35.000 huishoudens zonder stroom te zitten en moest de brandweer meer dan 400 interventies doen. Het ging hier voornamelijk om het vrijmaken van geblokkeerde wegen.

Ook in deelstaat Salzburg waren er zware storm- en orkaanstoten. Vooral Flachgau en de stad Salzburg zelf werden getroffen. Zo raakte de 55-jarige bestuurder van een trolleybus gewond toen er een boom op zijn busje viel.

In de rest van het land werden windstoten tot 90 kilometer per uur gemeten, in de bergen liep dat zelfs op tot liefst 160 kilometer per uur. Duizenden gezinnen kwamen zonder stroom te zitten nadat er omgevallen bomen terechtgekomen waren op stroomkabels in de omgeving van Kitzbühel en het Achenmeer, in de deelstaat Tirol. In Vöcklabruck kwam een voertuig vast te zitten tussen omgevallen bomen, alle inzittenden konden echter ongedeerd in veiligheid komen. Op de luchthaven van Tirol was het luchtverkeer een tijdlang verstoord omdat meerdere vliegtuigen niet konden landen en moesten uitwijken.

In populaire skigebieden zoals Ischgl, Samnaun en het Stubaital bleven de pistes vrijdag(ochtend) gesloten.

In Zwitserland bereikten de windstoten op sommige plaatsen snelheden tot meer dan 180 kilometer per uur, zo maakte weerdienst Meteonews vrijdag bekend. Op de luchthaven van Zürich blies de wind tot 93 kilometer per uur en in Luzern werden snelheden tot 95 kilometer per uur gemeten.

Recordwind

Ook in Gap, in het zuidoosten van Frankrijk, werden windsnelheden van meer dan 120 kilometer per uur genoteerd en waren er meerdere meldingen van omgewaaide bomen.

In het weerstation van Val Venosta, in het noorden van Italië (Zuid-Tirol), werd dan weer een record gevestigd. Voor het eerst sinds de ingebruikname van het station in 2000 werd er een windstoot van 181 kilometer per uur geregistreerd.

Door een combinatie van zeer hoog zeewater op de Waddenzee en de harde wind liepen een aantal kades in het Waddengebied in Nederland onder water. Op meerdere plaatsen liepen parkeerplaatsen, fietsenstallingen en autowegen onder, net als enkele restaurants en hotels. Donderdag kwam een 39-jarige vrouw om het leven door een omgewaaide boom in het Gelderse Wilp.

Tot slot wordt ook reizen in het Verenigd Koninkrijk zwaar bemoeilijkt door storm Pia. Tal van vlieg- en treinreizen liepen donderdag al ofwel vertragingen op of werden geannuleerd. Vrijdag was de weersituatie al iets beter, maar kampten de luchtvaart- en spoorwegmaatschappijen nog met de gevolgen van de problemen een dag eerder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer