© Tom Palmaers

Drie keer meer ongevallen met dronken bestuurders tijdens eindejaarsperiode

Het aandeel ongevallen met dronken bestuurders ligt in de eindejaarsperiode beduidend hoger dan tijdens de rest van het jaar. Dat zegt veiligheidsinstituut Vias, dat cijfers van de voorbije tien jaar analyseerde, zaterdag in Het Laatste Nieuws.

mtm
Bron: Het Laatste Nieuws, VRT

Terwijl op een doorsnee dag bij 11 procent van de ongevallen met gewonden een dronken bestuurder betrokken is, is dat op 24 december 16 procent. Op Kerstmis stijgt dat tot 21 procent, en op nieuwjaarsdag is er zelfs sprake van een verdrievoudiging tot 33 procent. Bij één ongeval op de drie is de bestuurder dan dus onder invloed van alcohol.

Missen de jaarlijkse BOB-campagnes dan hun doel? “Neen”, zo verklaarde Vias-woordvoerder Stef Willems in ‘De ochtend’ op Radio 1. “We zien wel degelijk een evolutie in de hoofden van de mensen. Nu voorzien er al heel wat mensen in alcoholvrije alternatieven voor hun gasten, iets wat tien jaar geleden nog bijna niemand deed.”

Dat neemt volgens Willems echter niet weg dat nog heel wat mensen zich - zelf ondanks goede voornemens - toch laten verrassen. “Alcohol blijft langer in het bloed zitten dan velen denken”, zegt hij. “Een voorbeeld: ze drinken de dag ervoor stevig door tot een stuk in de nacht, hebben 2 promille of zelfs meer alcohol in het bloed, maar kiezen er gelukkig voor om te blijven slapen. ’s Ochtends vertrekken ze dan naar huis, ervan uitgaande dat ze safe zitten, terwijl het op dat moment nog lang niet zeker is of ze al onder de 0,5 promille zitten. Met 2 promille alcohol in je bloed heb je minstens 6 à 7 uur slaap nodig voor je weer onder die limiet zit.”

“De tellers”

En dan heb je nog “de tellers”, zegt Willems. “Daarom pleiten wij al langer voor de invoering van een nultolerantie: de mensen overschatten zichzelf nogal vaak en zeggen: ‘eentje kan geen kwaad’. Maar dat eentje is dan één aperitief, één of misschien zelfs twee glaasjes wijn en op het einde van de avond nog één digestief. Zelfs over de hele feestavond heen heb je dan sowieso te veel op, zeker als je er nog eens rekening mee houdt dat heel wat gastheren of -vrouwen hun glazen wijn nogal gul uitschenken en één glas wijn er eigenlijk twee zijn.”

Tot slot blijft er helaas ook nog een groep diehards die voor geen enkele BOB-campagne vatbaar lijkt, zo zegt Vias-woordvoerder Stef Willems in de krant. Dronken bestuurders die betrokken zijn bij een letselongeval, hebben gemiddeld 1,7 promille alcohol in het bloed. Dat is geen glas, maar een fles te veel. 

Gelukkig beseffen wel steeds meer mensen dat drinken en rijden niet samengaan. Je krijgt almaar minder scheve blikken wanneer je op een feest een non-alcoholisch drankje bestelt, en zowel op menukaarten als in supermarkten is het aanbod aan mocktails en alcoholvrije alternatieven groter dan ooit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer