Het personeel van Lidl in Houthalen-Helchteren gaat vandaag niet aan het werk
Jonathan Vervoort

Lidl in Houthalen-Helchteren blijft dicht door stakingsactie personeel

Door een stakingsactie van het personeel blijft het filiaal van Lidl in Houthalen-Helchteren vandaag gesloten. Met de actie wil het personeel de te hoge werkdruk die al verschillende maanden aansleept opnieuw aankaarten. Ook in Wallonië blijven verschillende winkels van Lidl vandaag dicht.

Op de laatste dag voor Kerstavond blijft het filiaal van Lidl in Houthalen-Helchteren dicht. Nochtans is 23 december traditioneel een erg drukke dag waarop veel mensen boodschappen doen voor de feestdagen. Door vandaag niet aan de slag te gaan wil het personeel van de winkel aan de directie duidelijk maken dat de werkdruk onhoudbaar is geworden.

"Er heerst al enkele maanden een enorme werkdruk bij Lidl", vertelt Carine Meuwis van vakbond BBTK. "Dat komt vooral door het invoeren van de nieuwe stukprestatie, waarbij het aantal uren en personeel in een winkel gebaseerd is op het aantal stuks dat over de kassaband rolt. Door die stukprestatie vallen heel veel werknemers ziek, maar die werknemers worden niet vervangen. Hierdoor vergroot de druk op de andere werknemers nog meer."

We willen de directie doen beseffen dat er zonder werknemers helemaal geen cijfers zijn

Carine Meuwis, Vakbond BBTK

"Enkele maanden geleden beloofde de directie van Lidl om alle zieke werknemers te vervangen, maar in de praktijk zijn er onvoldoende mensen om dat ook waar te maken. De directie zegt wel in te zien dat er een probleem is, maar de toegiften en oplossingen die ze aanreiken zijn onvoldoende. Het gaat volgens ons dan ook om loze beloftes", klinkt het.

Directie raken waar het pijn doet

Door vandaag niet aan de slag te gaan, hoopt het personeel een krachtig signaal te geven aan de directie van Lidl. Traditioneel is de eindejaarsperiode december een erg drukke periode waarop veel mensen nog de laatste boodschappen doen voor de feestdagen.

"We beseffen dat de eindejaarsperiode voor een bedrijf als Lidl heel belangrijk is", vervolgt Meuwis. "De directie is vooral bezig met omzet en cijfers, maar met deze actie willen we vooral duidelijk maken dat werknemers net het allerbelangrijkste zijn hierin. Zonder werknemers zijn er helemaal geen cijfers."

Vandaag niet opengaan betekent een sluiting van 3 opeenvolgende dagen, want de winkel is ook tijdens de feestdagen op 24 en 25 december gesloten. Een personeelsstaking tijdens deze drukke periode is dan ook een streep door de rekening voor Lidl.

Nieuw overleg op 1 februari

Op 1 februari zit de vakbond opnieuw samen rond de tafel met de directie. De stakingsactie van vandaag is dan ook opnieuw een krachtig signaal van de ontevredenheid bij het personeel.

Door beroep te doen op een zogenaamde flexiploeg en studenten kan de winkel later vandaag mogelijks toch nog openen, maar het vaste personeel van het filiaal in Houthalen-Helchteren zal vandaag dus zeker niet aan de slag gaan.

Meest gelezen