Drie keer meer ongevallen met dronken bestuurders tijdens eindejaarsperiode: "Deels hardleers, deels verrast"

Het aandeel ongevallen met dronken bestuurders ligt in de eindejaarsperiode beduidend hoger dan tijdens de rest van het jaar. Dat zegt veiligheidsinstituut Vias, dat cijfers van de voorbije tien jaar analyseerde, in Het Laatste Nieuws.

Op een doorsnee dag wordt ongeveer 1 op de 10 ongevallen met gewonden veroorzaakt door een bestuurder die gedronken heeft. Op 24 december is dat 16 procent, op kerstdag stijgt het tot 21 procent. Bij ongevallen op nieuwjaarsdag is 33 procent van de bestuurders onder invloed van alcohol. Gemiddeld elk uur, op gewone dag om de twee uur.

Dronken bestuurders die betrokken zijn bij een ongeval, hebben gemiddeld 1,7 promille alcohol in het bloed. Dat is geen glas, maar een fles te veel.

Hardleerse groep

Er blijft een hardleerse groep van mensen die drinken en rijden, zegt Stef Willems, woordvoerder van Vias. "Zij drinken moedwillig te veel, hebben lak aan de regels en kruipen ondanks controles toch achter het stuur."

Daarnaast onderschatten veel mensen de effecten van alcohol. "Ze nemen dan wel hun voorzorgen om ergens te blijven slapen of slapen thuis, maar als je veel gedronken hebt kan je na zes of zeven uur nog steeds positief blazen." Willems roept dan ook op om pas in de wagen te stappen als je met zekerheid veilig bent. 

Meest gelezen