Amnesty International: “Djalali loopt ernstig gevaar op executie”

Protest tegen het uitvoeren van de doodstraf van Djalali© EPA-EFE

De Zweeds-Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali is vrijdagochtend op de hoogte gebracht van zijn nakende executie. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International op basis van informatie van zijn familie en Iraanse media.

Stijn Cools

De in rampengeneeskunde gespecialiseerde professor Ahmadreza Djalali zit al meer dan zeven jaar in een Iraanse cel. De gastdocent aan de VUB is na een oneerlijk proces ter dood veroordeeld voor corruptie. Volgens zijn familie kreeg hij gisteren te horen dat “zijn doodvonnis bevestigd is” en “spoedig uitgevoerd zou worden”.

Afgelopen woensdag toonden Iraanse staatsmedia eerder opgenomen beelden van Djalali die zou toegeven een spion te zijn voor Israël. Die bekentenissen zijn onder dwang afgelegd na foltering en andere mishandelingen, heeft de arts achteraf verklaard. Ook de zogezegde bekentenissen van de Zweeds-Iraanse Habib Chaab werden opnieuw uitgezonden. Deze Iraans-Zweedse man werd in mei geëxecuteerd omdat hij een terroristische organisatie geleid zou hebben. Dat gebeurde na een bedenkelijk proces en leidde tot internationale verontwaardiging.

De timing van de aankondiging en de verspreiding van de beelden is geen toeval. Dinsdag werd de voormalige Iraanse gevangenismedewerker Hamid Nouri in beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de Zweedse rechtbank. Hij speelde een rol bij het executeren en martelen van politieke gevangenen in 1988.

Het lijkt erop dat Iran Djalali gebruikt als pasmunt om Nouri uit te leveren. “Hij wordt als speelbal gebruikt in een wreed en cynisch spel van de Iraanse autoriteiten. Het regime is misnoegd over een vonnis in Zweden en dreigt ermee om dokter Djalali om te brengen als drukkingsmiddel of als vergelding’, zegt Wies De Graeve, de directeur van Amnesty International Vlaanderen.

“De internationale gemeenschap en zeker landen waar dokter Djalali een nauwe band mee heeft zoals België en Zweden moeten de Iraanse autoriteiten onmiddellijk oproepen om alle plannen om Ahmadreza Djalali te executeren stop te zetten, een einde te maken aan deze schokkende aanval op zijn recht op leven en hem onmiddellijk vrij te laten. Iraanse functionarissen moeten worden onderzocht voor de misdaad van gijzelneming.”

Amnesty International beschouwt dokter Djalali als een gewetensgevangene die enkel werd gevangengenomen en veroordeeld omdat hij weigert zijn academische banden te gebruiken om te spioneren voor Iran. De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat de Iraanse autoriteiten begonnen zijn aan een nieuwe golf van executies, waarbij alleen al in november minstens 115 mensen om het leven gebracht zijn.

Afgelopen zomer kwam de Belgische hulpverlener Olivier Vandecasteele vrij in een ruil met Assadollah Assadi, een Iraanse inlichtingenofficier die in ons land veroordeeld was voor terrorisme. Ook een Deense en twee Iraans-Oostenrijkse gevangenen waren in de ruil betrokken.