AFP or licensors

Warmtepomp momenteel niet zo interessant in slecht geïsoleerd huis: "Taksen moeten verschuiven van stroom naar gas"

Met een warmtepomp je huis verwarmen, is momenteel financieel niet altijd even interessant. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van VITO en Energyville waarover De Morgen en Het Nieuwsblad berichten. Voor nieuwbouwwoningen moet je niet twijfelen, maar in minder goed geïsoleerde huizen zijn gasketels, met de huidige energietarieven, voordeliger.

Toen de gasprijzen vorig jaar door het dak gingen, konden installateurs de warmtepompen niet snel genoeg aanslepen. Maar intussen zijn de gasprijzen weer flink gedaald en dat betekent dat er vanuit financieel oogpunt wel wat is veranderd. 

Voor nieuwe en goed geïsoleerde woningen zijn warmtepompen wel degelijk nog altijd interessant. Maar "voor gebouwen met een gemiddeld of matig isolatieniveau is het vandaag qua operationele kosten niet interessant om met een warmtepomp te verwarmen", staat in het onderzoek van VITO/Energyville.

De reden is dat gas in België relatief goedkoop is en elektriciteit relatief duur. "In de ons omringende landen is dat helemaal anders", legt Maarten De Groote van VITO/Energyville uit.

"In België zijn de taksen en heffingen op elektriciteit zo duur ten opzicht van fossiele brandstoffen, dat je elektriciteitsgedreven systemen zoals warmtepompen een heel groot nadeel geeft." In Nederland bedraagt de terugverdientijd van een warmtepomp vier à vijf jaar, in België tot vijftien jaar.

Taksen verschuiven

Volgens Energyville/VITO moeten de taksen snel verschuiven van elektriciteit naar gas. "Dat is een complexe politieke oefening. Het is al eens geprobeerd, maar het is op de lange baan geschoven. Daardoor gaan we een deel van die energietransitie ook later inzetten. Maar een massale uitrol van warmtepompen is net cruciaal in dat hele energieverhaal."

De Groote vindt daarnaast ook dat installateurs en woningeigenaars veel meer informatie moeten krijgen over hoe ze een warmtepomp in een bestaande woning moeten installeren. "Dat is anders dan bij nieuwbouw: je moet bijvoorbeeld niet noodzakelijk vloerverwarming hebben om een warmtepomp te kunnen gebruiken."

Desalniettemin blijft de verkoop van warmtepompen het goed doen. In de eerste 11 maanden van 2023 zijn 40.470 zulke pompen verkocht. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 22.749. Ingezoomd op november 2023 alleen, lag de verkoop wél lager ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Meest gelezen