Storm Pia blijft razen: kerstmarkt afgelast, stelling en muur losgekomen en nog heel kerstweekend hevige rukwinden

Storm Pia blijft maar razen over Vlaanderen. Door het slechte weer werd de kerstmarkt van Putte van zaterdagavond afgelast, kwam er een stelling en een muur los in Oostakker en was er ook een akkefietje op de Zilvermeercross in Mol.

De jaarlijkse kerstmarkt op het Kerkplein in het Antwerpse Putte moest normaal gezien het hoogtepunt worden van ‘Putteke Winter’, maar na een negatief advies van de brandweer en de dienst noodplanning besliste het lokale bestuur om het evenement af te gelasten. Al bij de opbouw van de eerste tenten vrijdag bleek dat de rukwinden té sterk waren. Na een nieuwe evaluatie zaterdagochtend werd besloten om de kerstmarkt te annuleren.

“De veiligheid van onze medewerkers en van de bezoekers kan niet worden gewaarborgd”, aldus burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester). “Er worden windsnelheden van 5 beaufort en rukwinden tot zelfs 7 beaufort voorspeld.”

In het Antwerpse Berlaar kon de kerstmarkt vrijdagavond wel doorgaan, maar ook daar moesten enkele tenten vroegtijdig worden afgebroken door de hevige wind.

Ook in Mol, waar vrijdag de Zilvermeercross plaatsvond, ondervonden ze hinder door storm Pia. Amper 45 minuten na afloop van de cross waaiden een boom en een elektriciteitspaal omver om vervolgens op de aankomststrook te belanden. Er vielen gelukkig geen gewonden.

(lees verder onder de foto)

De politie van Gent kreeg vrijdagavond om 19 uur melding van stormschade in de Bredestraat in Oostakker. Door het stormweer was op een werf van een aantal nieuwbouwwoningen een deel van een stelling en muur losgekomen. Ook een houten dakconstructie raakte beschadigd. Ook hier raakte niemand gewond.

(lees verder onder de foto)

© if

Vrijdag werd ook aangekondigd dat het winterdorp met kerstmarkt in Oudenaarde, waar donderdagavond een vrouw overleed nadat ze de omgewaaide kerstboom op zich kreeg, definitief stopgezet wordt.

(lees verder onder de foto)

In Kortrijk liet het stadsbestuur vrijdag de kerstboom op de Grote Markt nog eens extra controleren, zo meldt de Krant van West-Vlaanderen. Na de inspectie werd besloten om de boom met sterkere spanbanden te laten verankeren.

Aan de kust veroorzaakte Pia voorlopig weinig schade, al moesten er in Blankenberge, Knokke-Heist en Middelkerke wel opnieuw enkele kliffen gebroken worden. “Als die kliffen meer dan één meter hoog zijn, gaan we ze machinaal breken, uit veiligheidsoverwegingen”, aldus Peter Van Camp, woordvoerder van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). “Het is een situatie die we vaak zien na een storm, gelukkig is het deze keer niet zo ernstig.”

(lees verder onder de foto)

Onder andere in Blankenberge liet Pia kliffen achter.© if

Winderig kerstweekend

Ook de rest van het kerstweekend zal zeer winderig verlopen, zo voorspelt het KMI. Zaterdag zijn er rukwinden mogelijk van 50 à 60 kilometer per uur, voor zondag geldt hetzelfde voor het binnenland. Aan zee zijn dan zelfs rukwinden tot 80 kilometer per uur mogelijk. Tot slot zal er ook op maandag, kerstdag, nog een vrij krachtige zuidwestenwind waaien, met rukwinden tot 60 kilometer per uur in het binnenland en tot 65 per uur aan de kust.

(mtm, jve, sdk, kvro, bepr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen