De kust

Dolfijn van meer dan twee meter aangespoeld op strand van Oostende: “Uitzonderlijke vondst”

© Jan Haelters (KBIN)

Vrijdagochtend spoelde een dolfijn aan op het strand van Oostende. Het gaat om de ‘gewone’ soort die bij ons erg zeldzaam is. Het dier was al overleden toen de brandweer het ging ophalen. “Dit exemplaar was opvallend vers”, zegt Jan Haelters (KBIN).

Junior Verbeeke

Het is eerder uitzonderlijk dat het kadaver van een gewone dolfijn bijna volledig intact langs onze kust aangetroffen wordt. “Dit jaar spoelden er al twee zwaar ontbonden kadavers aan, waarschijnlijk afval dat via het Kanaal tijdens een storm werd meegedragen. Maar dit exemplaar was redelijk vers”, aldus Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. “Het gaat waarschijnlijk om een jong dier. Het had ook nog alle tanden.”

© Jan Haelters (KBIN)

Het gaat om een dier van 2,07 meter lang en tussen de 80 en 100 kilogram zwaar. De bewuste dolfijnensoort is de meest voorkomende soort in de Golf van Biskaje voor Frankrijk en in de aanpalende Atlantische Oceaan. “Duizenden dolfijnen worden daar jaarlijks het slachtoffer van visserij”, weet Haelters. “Dit dier is waarschijnlijk aan een andere doodsoorzaak overleden. Slachtoffers van visserij herken je makkelijk aan bepaalde verwondingen.”

© Jan Haelters (KBIN)

De brandweer ging het kadaver vrijdagochtend ophalen in Oostende. Daar werd het gevonden aan de westelijke strekdam. “Ten vroegste in januari voeren we een autopsie uit”, zegt Haelters. “Momenteel ligt de dolfijn in onze diepvries. We zijn vooral benieuwd naar de maaginhoud van het dier: daaruit zullen we het een en ander kunnen afleiden. Spannend, dus. Voor ons blijft dit een uitzonderlijke vondst. In de afgelopen 25 jaar kunnen we zo’n gevallen op één hand tellen.”