Direct naar artikelinhoud
De terugblikVideogames

Zelfs in een jaar tjokvol meesterwerken, werd het een Belgische game die de aandacht opeiste: de beste games van 2023

Alan Wake II - Super Mario Bros. Wonder - Baldur’s Gate 3 - The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom.Beeld Remedy Entertainment - Nintendo - Larian Studios - AP

Afgelopen jaar was uitzonderlijk rijkelijk gevuld met de kwalitatieve videogames. Daar een top tien uit puren was dus geen simpele klus, maar na lang overpeinzen en beraadslagen kwam De Morgen op de proppen met deze lijst.

10. Lies of P

Stel u voor: een duistere wereld in belle-époquestijl waar Pinokkio – die verdacht veel lijkt op Timothée Chalamet – al zwaardslingerend een marionettenrevolutie tracht af te stoppen. Dat is de essentie van Lies of P, een geweldige hervertelling van Carlo Collodi’s duistere sprookje uit 1883. Deze game behoort tot de zogenaamde soulslikes, een genre dat diep geworteld is in de donkere fantasiewereld van de Dark Souls-serie, waartoe ook de recente kaskraker Elden Ring behoort. Kenmerkend voor dit soort actiegames zijn de bijzonder hoge moeilijkheidsgraad en de ronduit epische baasgevechten. En dat is hier niet anders, al wordt de volhardende speler rijkelijk beloond. En dat is beslist geen leugen.

Te verkrijgen voor PlayStation, Xbox, PC en Mac.

9. Hogwarts Legacy

Voor Potterheads begon 2023 met een knal: zij kregen in februari de langverwachte tovenaarsimulator Hogwarts Legacy, die goeddeels de hype waar wist te maken. Steelt verreweg de show: de feeërieke school zelf en de omgevingen ver daarbuiten, die per bezemsteel of de rug van een hippogrief (half paard, half adelaar) te verkennen valt. Verwijzingen naar de boeken zijn legio, dus voor hen die de Wizarding World een warm hart toedragen is dit avontuur een no-brainer. Voor de rest blijft een deugdelijke openwereldgame over die veeleer op safe speelt, maar nimmer verveelt. Hulde overigens voor ontwikkelaar Avalanche Software, die Hogwarts Legacy ook vlotjes draaiende gekregen heeft op de minder krachtige consoles zoals de Nintendo Switch – geen evidentie dezer dagen.

Te verkrijgen voor PlayStation, Xbox, Switch en PC.

8. Final Fantasy XVI

Alweer het zestiende deel in een iconische reeks die het levenslicht zag in 1987. Normaliter hanteert deze roleplayinggame een strategische aanpak waarbij je beurtelings aanvalt, maar dit keer trekt de Japanse ontwikkelaar Square Enix volop de actiekaart. Met een aan Game of Thrones schatplichtige plot en setting bovendien. Het is een nieuwe, moderne richting voor de franchise – een gedurfde keuze die wij alleen maar toejuichen. Final Fantasy XVI blinkt uit in zijn flitsende actie, grafische finesse, meesterlijk geregisseerde tussenfilmpjes en diepmenselijk verhaal dat, hoewel soms aan de melige kant, oprecht weet te ontroeren.

Enkel te verkrijgen voor PlayStation 5.

7. Super Mario Bros. Wonder

2023 mag gerust het jaar van de besnorde loodgieter met rode pet genoemd worden. Naast een succesvolle passage in de bioscoop, breekt ook Mario’s recentste avontuur voor de Nintendo Switch potten. Super Mario Bros. Wonder speelt grotendeels zoals de originele tweedimensionale klassiekers eind jaren 80, maar lijkt gedrenkt in vloeibare lsd met zijn enorm trippy visuals en werelden die continu transformeren. Wonderbaarlijk hoe Nintendo erin slaagt om die ouwe getrouwe formule naar nieuwe, ongekende hoogtes te jagen met zijn creatieve ideeën en variatie. Moeilijk om níét te glimlachen tijdens dit avontuur. Aanrader voor zowel jong als oud – al geldt dat eigenlijk voor íédere Mario-game.

Enkel te verkrijgen voor Switch.

6. Cocoon

Hoe kleintjes ook groots kunnen zijn: Cocoon beslaat maximaal vier uur, maar is zo sfeervol en innovatief dat dit kleinood niet mocht ontbreken. Op het eerste gezicht lijkt alles simpel, met zijn bedrieglijk eenvoudige besturing. Als keverachtig wezentje dien je de mysteries van het universum te ontrafelen door vindingrijke puzzels op te lossen. Gaandeweg ontdek je mysterieuze bollen die elk een eigen wereld bevatten. Door continu te hoppen tussen die werelden vind je langzaam maar zeker een uitweg. Met zijn kunstzinnige uitstraling en rustgevende muziek tussen de breinkrakers in is deze game tegelijk erg ontspannend en uitdagend. Voor hen die houden van raadsels (en een beetje meta niet schuwen) absoluut aan te bevelen.

Te verkrijgen voor PlayStation, Xbox, Switch en PC.

5. Spider-Man 2

In deze speelbare blockbuster kruip je niet in de huid van één, maar van twee voormalige Jannen Modaal die dankzij een beet van een radioactieve spin door het leven slingeren als webacrobaten. Het resultaat is een duizelingwekkend actie-avontuur waarbij de larger than life-spektakelmomenten elkaar in sneltempo opvolgen. Boven alles blijft het door Manhattan slingeren, suizen en buitelen veruit het indrukwekkendste aspect van deze titel, al werken ook de vechtsequenties, waarin je de meest halsbrekende combo’s aaneenrijgt, enorm bevredigend. Wat verhaal betreft deed deel 1 uit 2018 net iets beter, maar desondanks blijft dit een must voor PlayStation 5-bezitters. Door een grootschalig lek bij Insomniac Games weten we overigens dat er een spin-off rond booswicht Venom (2025) en ook een derde deel (2028) in de pijplijn zitten. Iets om naar uit te kijken.

Enkel te verkrijgen voor PlayStation 5.

4. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

In 2017 verlegde The Legend of Zelda: Breath of the Wild de grenzen van het openwereldgenre. In dat actie-avontuur pootte Nintendo de groengekapte zwaardvechter Link neer in een overweldigend, van schoonheid vergeven spelgebied zonder grenzen, waarin je al te gemakkelijk verloren kan lopen. En dat voor honderden uren. Opvolger Tears of the Kingdom doet in grote mate krek hetzelfde, maar imponeert vooral met zijn op fysica geënte bouwmechanismen, waarmee je zowat alles – van voertuigen tot wapens – ineen kan flansen, een beetje à la Minecraft. Daarnaast is ook het verhaal meeslepender en valt niet alleen Hyrule te verkennen, maar ook de lucht en de dieptes ver daaronder. Of hoe Nintendo van een speeltuin een heus pretpark maakt waarin je eindeloos kan ronddolen en bricoleren. Een nieuwe Zelda-titel, een nieuwe mijlpaal: dat is hier niet anders.

Enkel te verkrijgen voor Switch.

3. Resident Evil 4 Remake

In de videogame-annalen geldt Resident Evil 4 als onversneden klassieker: een horrorgame die een uitstekende mengeling biedt tussen gruwel, actie en camp. Een kleine twintig jaar na datum geven de Japanners van Capcom het magnum opus uit de langlopende reeks een nieuw leven. Met classics sol je beter niet, luidt doorgaans het devies, maar toch zijn ze erin geslaagd nieuwe hoogtes te verkennen met deze remake, dankzij zijn gestroomlijnde besturing, verbluffende visuals en subtiele tweaks in de plot. Deze facelift was misschien niet eens nodig, maar met zo’n resultaat hebben we niet te klagen. Wie overigens over een van de nieuwste iPhones beschikt kan deze game zelfs mobiel spelen – al valt die versie helaas moeilijker aan te bevelen wegens technische perikelen.

Te verkrijgen voor PlayStation, Xbox, PC, Mac en iOS.

2. Alan Wake II

De liefdesbaby van True Detective, Twin Peaks en Stephen King, zo lijkt Alan Wake II wel. Dit rechtstreekse vervolg op de culthit uit 2010 verlegt grenzen op meerdere fronten, bovenal op vlak van verhaalvertelling. Absurdisme en meta zijn de codewoorden van deze parabel over een auteur die zichzelf uit zijn vleesgeworden horrorverhaal moet zien te schrijven. Geen aanrader voor gevoelige zieltjes, want deze eenzame dodenwandel is bij momenten behoorlijk angstaanjagend. Al is er ook ruimte voor lichtzinniger sequenties, zoals zelfs een heuse rockopera. Bloedmooi schaduwspel van licht en donker dat je zo’n 17 uur lang aan het scherm gekluisterd houdt. Let wel: deze game is vooralsnog enkel digitaal te verkrijgen.

Te verkrijgen voor PlayStation, Xbox, PC en Switch.

1. Baldur’s Gate 3

Hoe kan het ook anders? Baldur’s Gate 3, dat onlangs aan de haal ging met de Oscar van de gamesindustrie, geldt ook voor ons als hét prijsbeest van 2023. Deze virtuele versie van het Dungeons & Dragons-gezelschapsspel, waarin een dungeon master het narratief begeleidt en dobbelstenen over het lot van je zelfgebouwde personage beslissen, houdt je makkelijk 200 uur zoet. De grenzeloze vrijheid is misschien intimiderend voor nieuwkomers, maar het Gentse Larian zet in ieder geval de nieuwe gouden standaard voor roleplayinggames. Simpelweg een meesterwerk.

Te verkrijgen voor PlayStation 5, Xbox Series X|S en PC.