Voormalig CD&V-voorzitter Joachim Coens maakt comeback in nationale politiek: “Ik kan zeker nog een rol spelen”

Opvallende naam op de West-Vlaamse Kamerlijst van CD&V. Oud-voorzitter Joachim Coens hoopt vanop de lijstduwersplaats een zetel binnen te halen. “Ik kan nationaal zeker nog een rol spelen.”

Hannes Heynderickx

Het is al anderhalf jaar geleden dat Joachim Coens van het politieke toneel verdween. In mei 2022 stapte hij op als voorzitter van CD&V, na een barslechte peiling van VRT NWS en De Standaard waarin zijn partij nog amper 8,7 procent haalde. Nog voor hij met de christendemocraten naar de kiezer kon trekken, gooide Coens – die in 2019 Sammy Mahdi versloeg bij de interne voorzittersverkiezingen – de handdoek in de ring. Moegestreden, en naar de uitgang geduwd door zijn eigen partijleden. In de coulissen stond uitdager en voorzitter Sammy Mahdi te trappelen om het stokje over te nemen.

Na zijn exit plooide Coens zich terug op Damme, de West-Vlaamse stad waar hij burgemeester is. In een openhartig interview met de Krant van West-Vlaanderen blikte hij vorig jaar terug op zijn voorzitterschap. “Ik ben gestopt omdat ik voelde dat het niet liep zoals ik wou, omdat het niet vooruit ging. Het was op, ik zat vast. Je moet daarin eerlijk zijn. Ik voelde ook geen vertrouwen meer binnen de partij. Op den duur kon ik niets meer goed doen. Al wat ik zei, was fout. Dan moet je durven loslaten”, zei hij.

Coens liet ook verstaan dat hij “gelukkiger is dan als voorzitter”. “Ik ben van alle spanningen verlost.” Naast het burgemeesterschap had hij ook meer tijd voor gezin en ontspanning. En hij was verlost van de polarisering in de Wetstraat. Op de vraag of hij nog mee zou doen aan de verkiezingen, antwoordde hij dan ook negatief. “Neen, ik denk niet dat ik daar iets te zoeken heb. Ik kies voor Damme en de rest zien we wel.”

Federale thema’s

Maar een jaar later liggen de kaarten anders. Zaterdag finaliseerde de West-Vlaamse afdeling van CD&V haar lijsten. Joachim Coens prijkt daar als lijstduwer op de Kamerlijst. Lijsttrekster is zoals bekend Nathalie Muylle, de voormalige minister van Economie. “Nathalie heeft me gevraagd om de lijst te steunen”, zegt Coens. “En ik ben daarop ingegaan.” Maar zomaar meedoen om mee te doen, doet Coens niet. De kans bestaat dat hij over de anderen op de lijst springt en toch zijn zetel binnenhaalt. “Ik denk dat ik wel degelijk nog een rol kan spelen in de nationale politiek.”

Coens timmert weer aan een inhoudelijk verhaal om mee naar de kiezer te trekken. “Ik hou me bezig met globalisering, inkomenszekerheid, asiel en migratie en een beter staatsapparaat”, zegt hij. “Die thema’s zitten vooral federaal.” In een eerdere fase van zijn carrière, van 1995 tot 2001, zetelde Coens al eens in het Vlaams Parlement. Nadien werd hij CEO van de haven van Zeebrugge. Nu houdt Coens dus opnieuw rekening met een rol als volksvertegenwoordiger.

Asielcentrum

Naast Coens prijken nog enkele opvallende namen op de West-Vlaamse Kamerlijst. Geen Hendrik Bogaert meer, de lijsttrekker van 2019 richtte deze week zijn eigen partij Redelijk Rechts op. Franky Demon, Kamerlid en schepen in Brugge, staat op de tweede plaats na Nathalie Muylle. Felix De Clerck, de zoon van oud-voorzitter Stefaan De Clerck, staat op plek vier. Frank Casteleyn, de excentrieke burgemeester van Jabbeke, die zich liet opmerken door zijn verzet tegen de komst van een asielcentrum in zijn gemeente, staat op plaats zes.

De Vlaamse lijst wordt getrokken door Vlaams minister Hilde Crevits. Zij wordt bijgestaan door parlementsleden Bart Dochy (2e plaats), Loes Vandromme (3e plaats) en Brecht Warnez (4e plaats). Kris Declercq, burgemeester van Roeselare, is eerste opvolger.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen