The New York Times nam de proef op de som: hoe rijk was de familie uit ‘Home alone’ precies?© Home Alone

Een huis van 2,4 miljoen dollar: volgens The New York Times was de familie uit ‘Home alone’ stinkend rijk

Het is bijna Kerstmis, en dan mag het voor The New York Times eens wat luchtiger. De Amerikaanse krant keek met economen naar de klassieker ‘Home alone’ en concludeerde dat de familie McCallister ‘stinkend rijk’ moet geweest zijn.

Bij de trouwe fans van Home alone - en die zijn met veel, de kans is groot dat u er zelf eentje bent - is het al jaren een punt van discussie: hoe warm of koud zit de familie McCallister, die hun zoontje Kevin thuis vergeten tijdens een kerstreisje, er nu precies in? Moeder en vader hebben vijf kinderen, een groot huis in de buitenwijken van Chicago en kunnen zich tripjes naar Parijs en Florida permitteren.

Journalisten van de krant legden de vraag voor aan economen van de Federal Reserve Bank van Chicago. Het huis dat dienst doet als dat van de McCallisters ligt in Winnetka, één van de duurste buurten van de Verenigde Staten. In 1990, het jaar waarin de film uitkwam, kon slechts 1 procent van de Amerikaanse gezinnen zich zo’n woonst veroorloven. Je zou er immers een gemiddeld inkomen van 305.000 dollar voor nodig hebben. Anno 2023 zou een dergelijk huis ongeveer 2,4 miljoen dollar kosten.

LEES OOK:De vloek van ‘Home alone’: met deze acteurs uit de film liep het allemaal mis

De grote vraag is hoe het gezin dan precies hun brood verdient? Noch moeder, noch vader hebben het in de films over hun job. Voor de scenarist was dat immers bijzaak. Hij situeerde het gezin in de bovenste helft van de middenklasse, maar zeker niet bij de superrijken. Meer duiding krijgen we in de boekversies: daar blijkt Kevins moeder een succesvol modeontwerpster te zijn - vandaar alle paspoppen in het huis - en zijn vader een niet nader genoemd zakenman. “Want dat leek een veilige gok”, aldus de auteur.

Appartement in Parijs

Een andere verklaring die The New York Times ook opgooit, na rondvraag bij kijkers, is dat het gezin hun reisje naar Parijs niet zelf heeft betaald. Er wordt immers regelmatig gesproken over ‘Uncle Rob’, bij wie het gezin Kerstmis wil doorbrengen. En als je zeven man - met nog wat ooms en tantes erbij - een plekje kan geven in je appartement met zicht op de Eiffeltoren, zit je er warmpjes in.

Eve Cauley, die meewerkte aan de decors, vertelt in de krant dat ze ervoor moest zorgen dat het huis er vooral statig en tijdloos moest uitzien. “Chris Columbus, de regisseur, wil dat zijn films er net ietsje mooier uitzien dan de realiteit. Zijn hoofddoel is gewoon mensen entertainen.” Net daarom vindt ze het hele debat maar niks. “Met respect, maar wie zich blind staart op de inkomens en de kosten van het huis, zou beter gewoon van de film genieten.”(dewo)

LEES OOK: Van wereldberoemde kindster tot verslaafde cultheld en nu trotse papa: het bijzondere leven van Macaulay Culkin

INFO. ‘Home alone’ is op zondag 24 december om 20.30 uur te bekijken op VTM.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer