Ook Eupen maakt kennis met gouden duo Amoura-Puertas: Brusselse goudhaantjes bezorgen Union opnieuw de volle buit

Union heeft Eupen zaterdag vrij eenvoudig opzij gezet (1-2). Amoura en Puertas zorgden al snel voor een comfortabele voorsprong, al maakten de Brusselaars het zichzelf wel nog onnodig moeilijk door in de tweede helft de aansluitingstreffer te incasseren. Verder dan dat kwam Eupen echter niet, waardoor Union zijn straffe reeks nu al uitbreidt naar 37 op 39.

Thomas Cami

Union trok zaterdag naar het koude Eupen voor zijn voorlaatste wedstrijd van 2023. De Panda’s waren een op papier veel zwakkere tegenstander, en dat was er ook aan te zien tijdens de wedstrijd.

Union nam meteen het heft in handen en eiste continu het balbezit op, Eupen kroop helemaal achteruit in de hoop zo weinig mogelijk weg te geven. Al lukte dat niet helemaal: Union versierde in het openingskwartier de ene kans na de andere. Eerst raakten Puertas en Rodriguez niet voorbij Slolina, en ook Vanhoutte kon de Amerikaanse doelman van dichtbij niet verslaan.

Maar uitstel is geen afstel, dat weten ze bij Union maar al te goed. In de 21e minuut moest Slolina weer vol aan de bak op een laag schot van Rodriguez, maar Amoura was er als de kippen bij om de rebound in doel te werken. De 23-jarige Algerijn scoort zo opnieuw, hij zit nu al aan 13 goals in 14 competitiewedstrijden. Wat een speler.

En nee, het gevaar kwam zaterdag niet enkel van Amoura. Union speelde collectief erg sterk Am Kehrweg, en de Brusselaars gunden zichzelf amper twee minuten na de 0-1 al meteen de dubbele voorsprong wanneer Puertas een heerlijke collectieve aanval erg keurig afwerkte. 0-2, was de wedstrijd al gespeeld?

Alles wees er op van wel. Eupen speelde werkelijk helemaal niets bij elkaar, Union ging op zoek naar een derde. Amoura had nog een enorme kans voor rust om de wedstrijd helemaal in een beslissende plooi te leggen, maar na een knappe run trof hij de paal.

Ook na de rust kregen we hetzelfde spelbeeld te zien. Eupen speelde onvoorstelbaar zwak, Union zocht naar openingen in de defensie en vond er al meteen eentje in de eerste minuut van de tweede helft: Rodriguez werd heerlijk vrijgespeeld en werkte proper af, maar de Ecuadoraan stond nipt buitenspel. Geen 0-3 dus.

Puertas wordt getackeld door Keita.© BELGA

Terwijl de 0-3 in de lucht hing en Union gewonnen spel leek te hebben, schoot het zichzelf toch nog in eigen voet. Burgess liet zich iets voorbij het uur kinderlijk aftroeven door Charles-Cook, die Davidson de 1-2 voorschotelde. Eupen zat zo – helemaal uit het niets – weer in de wedstrijd.

Maar ook nadien bleek Eupen niet in staat om Union pijn te doen. De Brusselaars maakten het zich nog onnodig moeilijk door de aansluitingstreffer te incasseren, maar een gelijkmaker zat er nooit in. Aan de overkant had Union wel nog kansen om de score uit te diepen, maar Burgess kopte op de lat en Rodriguez kon zijn schot van dichtbij niet kadreren.

Union pakt dus wel de volle buit in Eupen en pakt nu al 37 op 39: wat een reeks van de Unionisten. Een enorm zwak Eupen blijft in de degradatiezone en zal dringend het spelpeil omhoog moeten krikken om dit jaar niet in de problemen te komen.

Eupen: Slolina, Paeshuyse, Palsson, Kral (46’ Filin), Van Genechten, Magnée (63’ Déom), Baiye (81’ Bitumazala), Davidson, Möhwald, Keita, Nuhu (63’ Charles-Cook)

Union: Moris, Mac Allister, Burgess, Machida, Castro-Montes, Vanhoutte (78’ Sadiki), Lazare, Puertas, Lapoussin (78’ Terho), Rodriguez, Amoura (83’ Eckert Ayensa)

Doelpunten: 20’ Amoura (0-1), 22’ Puertas (Vanhoutte, 0-2), Davidson (Charles-Cook, 1-2)

Gele kaarten: 10’ Davidson, 44’ Kral, 54’ Nuhu, 58’ Paeshuyse, 82’ Lazare, 90+3’ Keita