© EPA-EFE

Strijdende partijen in Jemen engageren zich om nieuw staakt-het-vuren te respecteren

De sjiitische Houthi-rebellen en de regering in Jemen hebben zich ertoe verbonden om een nieuw staakt-het-vuren te respecteren. Er wordt een nieuw vredesproces opgestart om een eind te maken aan het conflict. Dat heeft de speciale VN-gezant voor Jemen, de Zweed Hans Grundberg, zaterdag laten weten.

mts
Bron: BELGA

De doorbraak komt er na een reeks vergaderingen in Saoedi-Arabië en Oman. Beide partijen zullen voorbereidingen treffen om onder auspiciën van de Verenigde Naties een politiek proces op te starten, aldus een communiqué van de VN.

De Houthi-rebellen en de regeringstroepen vechten al sinds 2015 een burgeroorlog uit in Jemen. De soennitische regering krijgt hulp van Saoedi-Arabië, terwijl de sjiitische Houthi’s juist worden gesteund door Iran. Beide landen beslisten eerder dit jaar om opnieuw betrekkingen aan te knopen nadat ze die in 2016 hadden verbroken. De toenadering tussen de twee rivalen heeft de hoop doen rijzen om een nieuw staakt-het-vuren tot stand te brengen.

De Houthi’s hebben een groot deel van de kust aan de Rode Zee in handen en vallen daar sinds kort veel schepen aan met een Israëlische link. De rebellen steunen de extremistische Palestijnse beweging Hamas in de oorlog tegen Israël en willen dat de bombardementen in de Gazastrook worden stopgezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer