Toby Alderweireld.© BELGA

Met dank aan Toby Alderweireld: Antwerp pakt alsnog punt tegen Westerlo na dolle slotfase

De laatste thuismatch van het jaar heeft opnieuw geen zege opgeleverd voor Antwerp. Wel het nodige spektakel. Invaller Stassin leek Westerlo met twee goals de zege te schenken in Deurne-Noord, maar in een dolle slotfase, waarin Antwerp meer dan één keer had kunnen scoren, sleepte aanvoerder Alderweireld een punt uit de brand voor de kampioen: 2-2.

Hannes Van Gaal

‘Tuur, Tuur, Tuur’, weerklonk in de Bosuil voor de aftrap. Voor de verandering eens niet voor Arthur Vermeeren, wel voor Tuur Dierckx. De flankaanvaller, spelend voor het Griekse Atromitos, gaf de aftrap in Deurne-Noord. Zijn naam werd voor beide supportersclans gescandeerd, want de Broechemnaar promoveerde met Antwerp én Westerlo.

Sterke Kemphanen

De Great Old, waar Vines de plaats van de geblesseerde Wijndal innam en Muja op de flank startte, probeerde -zoals altijd in eigen huis- furieus te starten. Na anderhalve minuut knalde Ejuke op het hoofd van Tagir. Een goed blok van de Turk. Tagir wakker, Westerlo wakker. Want daarna namen de Kemphanen, met Vaesen in de spits en Jordanov aan de aftrap in de plaats van Reynolds, de beste kansen voor hun rekening.

Coulibaly leek al vroeg in de wedstrijd aan de noodrem te trekken bij Vaesen, maar scheidsrechter Van Driessche en de VAR gaven geen kik. Madsen kon meerdere malen uithalen en dwong Butez één keer tot een goede save. De Deen trof vanuit een scherpe hoek de voet van het Antwerpse sluitstuk. Zijn andere pogingen waren óf niet gekadreerd of te flauw. Ook Sydorchuk haalde van ver uit en Yow moest meer doen met een perfect aangesneden voorzet van Chadli.

Stassin scoorde twee keer voor Westerlo.© BELGA

Efficiënt Antwerp

Nee, de bezoekers voetbalden niet als een ploeg in degradatiegevaar. Rik De Mil had zijn ploeg perfect gezet en na de recente 6 op 6 speelden de Kemphanen met veel vertrouwen. Antwerp had het moeilijk op het middenveld en moest het met wat halve kansjes stellen. Op de koop toe moest Van Bommel noodgedwongen ingrijpen. Na een dik halfuur viel De Laet in voor de licht geblesseerde Bataille.

Tevreden zal Van Bommel tot dan toe niet geweest zijn. Ekkelenkamp nam een lange pass slecht mee waardoor hij niet kon afdrukken en Muja vuurde een afstandsschot af waarmee hij Bolat niet mee in de problemen kon brengen. Toch moest de Turks-Belgische doelman zich -iets te makkelijk- gewonnen geven tegen zijn ex-club. Vermeeren vond de ruimte bij Muja op links en de Albanees sneed vlot naar binnen voorbij Jordanov. Zijn schuiver ging onder Bolat door en zo was de Antwerpse voorsprong een feit.

Stassin haalt zijn gram

Niet geheel volgens het kansenverloop, maar wel op een belangrijk moment. Zeker omdat het stamnummer 1 beter uit de kleedkamer was gekomen en Westel aanvankelijk minder gevaarlijk was na rust. Janssens uithaal ging via een ultiem block van Neustädter in corner. De hoekschop van Vines werd door Coulibaly tegen de paal gedevieerd.

RAFC kwam dus gevaarlijker uit de rust, maar ook nu viel het doelpunt aan de kant met het minste doelgevaar. Eerst omdat Butez in de fout ging op een niet al te gevaarlijk schot van invaller Van den Keybus. De thuiskeeper moest klemmen of het leer ver weg boksen, maar hij deed iets tussenin, waardoor Stassin, ook ingevallen, de rebound maar had binnen te duwen. De voorbije twee matchen haalde hij zelfs de selectie niet bij Westerlo.

Onwaarschijnlijk slot

Vijf minuten later haalde Stassin helemaal zijn gram en nu met een veel mooier doelpunt, vanop ruim twintig meter. Zijn schot paste precies in de verste hoek en dat was het sein voor Van Bommel om Alderweireld in de aanval te droppen. Mét resultaat. Tegen Anderlecht was de aanvoerder goed voor een assist, nu deed hij het helemaal zelf. Borstcontrole, bam, binnen! Bolat aan de grond genageld.

Het was het begin van een overweldigend slotoffensief van de landskampioen. Bolat redde van dichtbij op de inzet van Ilenikhena en met nog drie minuten op de klok stuitte Janssen op een fenomenaal block van een bezoekende verdediger. Ook Ilenikhena kwam nog dicht bij de winning goal, maar zijn kopbal scheerde over de deklat.

De 2-2 bleef op het scorebord en zo kan Antwerp voor de tweede thuismatch op rij niet winnen. De kloof met Union bedraagt nu al vijftien punten. Westerlo is nu al drie wedstrijden ongeslagen en blijft voor Charleroi op de twaalfde plaats. Antwerp sluit 2023 op 26 december af op de plaats waar het de landstitel pakte: in Genk. Westerlo krijgt dinsdag RWDM over de vloer.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer