Een foto van Mahsa Amini voor het Lincoln Memorial in Washington D.C. (oktober 2023)
Middle East Images/ABACA

Iran neemt Sacharovprijs van Mahsa Amini in beslag, zegt mensenrechtenorganisatie Hengaw

In Teheran hebben veiligheidstroepen de Sacharovprijs van Mahsa Amini in beslag genomen, de Iraans-Koerdische vrouw wier dood aan de basis van protesten tegen het regime lag. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Hengaw in Noorwegen.

De advocaat van Amini zou de Sacharovprijs van het Europees Parlement in Iran willen overhandigen hebben aan de familie van Mahsa Amini.

Na zijn aankomst op de luchthaven van Teheran zou hij door de veiligheidsdiensten onderschept en verhoord zijn. Enkele zaken zouden in beslag genomen zijn, waaronder de Sacharovprijs. Er is voorlopig geen officiële bevestiging voor de beweringen van Hengaw.

Vrouwen, Leven, Vrijheid

Met de Sacharovprijs zet het Europees Parlement elk jaar personen en organisaties in de kijker die zich inzetten voor de mensenrechten. Dit jaar werd de prijs postuum toegekend aan Mahsa Amini en aan de Iraanse vrouwenbeweging Vrouwen, Leven, Vrijheid die na haar dood opstond om te protesteren tegen het regime in Iran.

De 22-jarige Koerdische Iraanse vrouw stierf in september vorig jaar nadat ze was opgepakt door de religieuze politie in Teheran omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg. Haar dood ontlokte een grootschalige golf van protest in Iran. Met de slogan Vrouwen, Leven, Vrijheid werd tegen de hijabwet geprotesteerd.

BEKIJK - Op bewakingsbeelden is te zien hoe Masha Amini ineenzakt in het politiekantoor (video van september 2022):

Videospeler inladen...

Meest gelezen