Arrestaties en extra veiligheidsmaatregelen in Keulen en Wenen na aanwijzingen voor mogelijke terroristische aanslag

Aan de Dom van Keulen heeft zaterdag een politieoperatie plaatsgevonden na een terreurwaarschuwing. Dat schrijft de Duitse krant Bild. Zowel in Oostenrijk, Duitsland als Spanje heeft de politie aanwijzingen ontvangen dat een islamistisch-terroristische cel mogelijk meerdere aanslagen zou willen plegen op Kerstmis of oudejaarsavond.

mts
Bron: Bild

De Duitse politie heeft zaterdagavond aangekondigd dat ze in de Dom van Keulen speurhonden inzet na een “gevaarwaarschuwing” voor oudejaarsavond. “Ook al heeft de informatie betrekking op oudejaarsavond, vanaf vanavond zullen we er alles aan doen om de veiligheid van de bezoekers van de kathedraal op kerstavond te garanderen”, zei de Keulse politiechef Michael Esser in een verklaring. Na de avondmis zal de kathedraal daarom worden doorzocht met speurhonden.

“Op zondag zullen alle bezoekers worden gecontroleerd voordat ze de gebedsplaats betreden”, klinkt het verder. “De politie en het kapittel van de kathedraal raden mensen aan geen tassen mee te nemen en vroeg te arriveren voor de mis.”

Volgens de informatie van Bild zouden kerstvieringen in Keulen, Wenen en Madrid het doelwit van een terreuraanval tijdens de feestdagen kunnen zijn. In een reactie op de dreiging zouden speciale politie-eenheden zaterdag al arrestaties hebben uitgevoerd in Wenen en Duitsland.

LEES OOK. Terreurniveau 3 in heel het land, maar niveau 2 op kerstmarkten: “Dit is het verwarrende Belgische systeem”

Volgens het Duitse persbureau DPA heeft de terreurcel mogelijk banden met de terreurgroep Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISPK). Die ontstond enkele jaren geleden in het oosten van Afghanistan, als aftakking van Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak.

“Als gevolg van een actueel dreigingsonderzoek en het aanhoudend verhoogde terreurniveau, is er in Oostenrijk over het algemeen een verhoogd risico tijdens de kerstvakantie”, meldt de Weense politie zaterdagavond. “Omdat terroristische actoren in heel Europa oproepen tot aanslagen rond 24 december, hebben de veiligheidsautoriteiten in Oostenrijk de veiligheidsmaatregelen verhoogd. Met name kwetsbare plaatsen worden extra bewaakt.”

De politie is massaal aanwezig bij de Dom in Keulen.

Wie dezer dagen naar de Dom wil, krijgt van de politie het advies om tassen te vermijden en vroeg genoeg naar de mis te komen, aangezien er vanaf zondag controles zullen plaatsvinden bij het betreden van de kerk.

In Wenen zou vooral de Stephansdom een doelwit zijn. De Weense politie kondigt zelfs toegangscontroles aan met machinegeweren “om de algemene veiligheid van de mensen in Oostenrijk te behouden”. “De aandacht van de politie richt zich vooral op kerken en religieuze evenementen, met name kerkdiensten en kerstmarkten”, aldus de politie.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER