Zet je friteuse niet warmer dan 175 graden en vries ijs niet opnieuw in: voedselagentschap geeft tips voor veilig feestmaal

© Shutterstock

We maken ons klaar om weer urenlang aan de feestdis te zitten. Maar hoelang mogen die gerechten eigenlijk op tafel blijven staan voor ze slecht worden? En mag je ijs achteraf opnieuw invriezen? Met deze tips van het Federaal Agentschap Voedselveiligheid (FAVV) is je kerstdiner niet alleen lekker en gezellig, maar ook veilig.

Het aperitief

De Vlaming is niet vies van de frituur of van gefrituurde aperitiefhapjes. Om die toch zo gezond mogelijk te houden, raadt het FAVV aan de frituurolie niet warmer dan 175 graden te laten worden. Op die manier vermijd je de vorming van acrylamide, een stof die ook voorkomt in sigarettenrook. Acrylamide is door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) geclassificeerd als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’.

Mag het iets chiquer met oesters op tafel, dan is het goed om te weten dat die hooguit enkele dagen gekoeld goed blijven. Oesters bewaar je het best horizontaal met de bolle kant naar onder. Om te vermijden dat ze opengaan, kan je een gewicht op de oesterkist leggen. Open de oesters pas op het laatste moment, zodat ze hun vocht behouden tot ze worden opgediend.

Het hoofdgerecht

Serveer je vlees- en visgourmet, zorg er dan voor dat die twee gescheiden blijven. Rauwe voedingswaren horen op aparte schotels. Die je het best uit de koelkast haalt net voor je ze wil grillen. Het buffet vul je beter geregeld aan dan alles in één keer te serveren.

Tijdens het bakken gebruik je best verschillende vorken voor rauwe voedingswaren en voeding die al warm of klaar is. Rauwe voedingswaren kunnen bacteriën bevatten. Die worden door de hitte van het bakken en grillen uitgeschakeld. Door dezelfde vork te gebruiken, of je rauw vlees en vis op het bord te leggen waarvan je ook eet, kunnen de bacteriën zich overzetten naar de etenswaren die je niet meer op de grillplaat bakt.

Wat restjes betreft, raadt het FAVV aan die maximaal twee uur bij kamertemperatuur op tafel te laten staan. Niet gegeten vlees of vis kan je het best opbakken.

Het dessert

IJs is een delicaat product, zeker als er eigeel in zit. “Gesmolten roomijs mag niet meer gegeten worden en al helemaal niet opnieuw ingevroren”, aldus het FAVV. Een voedselvergiftiging kan het gevolg zijn. Om het ijs schepbaar op te dienen, kan je het in de diepvriezer zetten waar de temperatuur het laagst is. Smakelijk!

(kbz)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen