AFP or licensors

Politie bewaakt met speurhonden de Dom van Keulen na aanwijzing over mogelijke aanslag(en)

In Keulen bewaakt de politie de Dom de komende dagen met speurhonden. Het gebouw zou een mogelijk doelwit zijn van een plan van een islamistische groep om een aanslag te plegen, op kerstavond en op oudejaarsavond. Ook in andere steden in Duitsland en in Wenen is de waakzaamheid verhoogd. In Oostenrijk zijn 4 mensen gearresteerd.

De zenuwen staan sinds gisteren strak gespannen in Keulen. Na de avondmis in de Dom werd het iconische kerkgebouw hermetisch afgesloten en doorzocht de politie binnenin alles met speurhonden. Dat doet ze na een "waarschuwing voor gevaar". Veel commentaar wil de politie niet kwijt omdat een onderzoek loopt, onder meer door de Staatsveiligheid.

Opmerkelijk: op de website van de politie van Keulen laat politiechef Michael Esser weten dat de waarschuwing gericht was op oudejaarsavond. "Toch zullen we met alles rekening houden om de veiligheid van de bezoekers op kerstavond te garanderen. Bezoekers worden aan een controle onderworpen voor ze de kerk betreden." De politie raadt aan om tassen niet mee te brengen en om vroeger naar de kerstnachtmis te komen.

BEKIJK - De politie bewaakt de Dom met speurhonden:

Videospeler inladen...
(c) Copyright 2023, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Kerstmissen

De Oostenrijkse inlichtingendienst heeft intussen vier mensen gearresteerd in een onderzoek naar een islamitisch netwerk. Volgens de Oostenrijkse autoriteiten zijn de verhoren van de verdachten aan de gang. Verdere details kunnen ook zij op dit moment niet geven.

De Duitse krant Bild had al eerder bericht over de Oostenrijkse arrestaties en een arrestatie in Duitsland. Volgens het Duitse persbureau DPA is er mogelijk sprake van banden met de terreurgroep Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISPK). ISKP ontstond naar schatting een achttal jaar geleden in het oosten van Afghanistan en is een aftakking van Islamitische Staat in Syrië en Irak.

Ze zouden meerdere aanslagen willen plegen in Europa, met name tijdens kerstmissen in Keulen, Wenen en Madrid en ook op oudejaarsavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Wenen zei dat de veiligheidssituatie in Oostenrijk en in heel Europa gespannen is.

Frankrijk

Ook in Frankrijk is er verhoogde waakzaamheid. Vrijdagavond werden er in Nancy, in het noorden van het land, vijf jongeren opgepakt die mogelijk een aanslag wilden plegen. De verdachten waren tussen de 20 en 23 jaar oud. Vier van hen zijn intussen vrijgelaten, van een vijfde persoon is de aanhouding verlengd.

Meest gelezen