© Shutterstock

Onze kuisexpert onthult haar checklist om gasten te ontvangen: “Hang de jassen van je gezin even ergens anders”

Met de feestdagen krijgen we weer veel volk over de vloer, maar is ons huis wel proper? Met een handige checklist kan je snel afvinken wat er moet gepoetst en/of gecontroleerd worden.

Tekst: Zamarra Kok

Inkom

Je wilt vast niet dat de gasten struikelen over de oude sneakers of moeten zoeken naar een hanger voor hun jas. Doe daarom altijd de entree check.

- Zorg dat er voldoende ruimte is op de kapstok voor de jassen van de gasten. Hang de jassen van je gezin tijdelijk even ergens anders (pantry, zolder) en houd alleen het hoogst noodzakelijke voor het grijpen. Hetzelfde geldt voor losse schoenen, handschoenen, sjaals ...

- Ruikt de hal niet lekker fris, juist omdat de sneakers of de kattenbak hier altijd staan te stinken? Stofzuig goed, dweil de vloer (als dat mogelijk is) met water en een schepje schoonmaaksoda, dat neutraliseert geuren. Vlak voor de komst van de visite doen wat geurstokjes of wierrook wonderen.

- Zorg dat het toilet schoon is en vul toiletpapier aan. Zorg voor voldoende gastendoekjes en zet een fles schoonmaakmiddel paraat voor een snelle schoonmaak tussendoor.

Woonkamer

Is de living helemaal visite proof? Met deze checklist weet je het zeker

- Voor een gezellige en schone kamer is afstoffen (van boven naar beneden, dat spreekt voor zich) en daarna stofzuigen wel het minst wat je kunt doen. Doe het wat grondiger, dus ook achter de bank en onder het televisiekastje. Mocht er iets op de grond vallen, dan vliegen de stofvlokken niet meteen in het rond.

- Neem alle stoelen af met een microvezeldoek om vuil en haren te verwijderen. Stofzuig goed in de plooien van de bank; toch fijn als daar geen verloren popcorn tussen te vinden is. Heb je een impregneerspray voor textiel in huis? Dan is dit het moment om die toe te passen. Zo is het meubilair bestand tegen een vlekje.

- Heb je voldoende stoelen om iedereen van een zitplek te voorzien? Leen er desnoods een paar.

- Heb je een hond? Misschien ruik je het zelf niet (meer) maar ga er vanuit dat de hondenmand of het hondendekentje vast en zeker een beetje ruikt. Een snelle wasbeurt maakt veel goed.

Keuken

De keuken is meestal het centrum van de feestdagen, zorg dat alles hier op orde is en je zult een stuk minder stress hebben op de dag zelf.

- Check de keukenapparatuur die je nodig gaat hebben tijdens het koken. Het lijkt onbenullig, maar het is erg vervelend als de staafmixer het niet blijkt te doen terwijl je een soepje wilt pureren.

- Zijn alle apparaten schoon? De oven, de magnetron, de vaatwasser en het koffieapparaat zijn onmisbaar als je gasten hebt die blijven eten. Je kunt geen lekkere côte à l’os maken in een oven vol ingebrande suikervlekken en de vaat wordt alleen proper in een vaatwasser die niet vettig is.

- Check je basisvoorraad. Misgrijpen is heel vervelend tijdens het koken, dus check of er voldoende zout, bloem, aluminiumfolie ... is.

- Is alles aanwezig om de tafel mooi te dekken? Check het tafelkleed en servetten op vlekken, je kunt ze nu nog wassen. Je kunt nu ook alvast veel voorwerk doen: wijnglazen en bestek oppoetsen bijvoorbeeld.

Logeerkamer

Blijven je gasten slapen? Gezellig! Is de logeerkamer wel op orde? Doe de check.

- Vaak is de logeerkamer ook de plek waar spullen zich verzamelen die niet echt vaak gebruikt worden. Ruim de logeerkamer op, zet de strijkplank en de hometrainer tijdelijk ergens anders neer.

- Wordt deze kamer weinig gebruikt? Zet het raam dan een paar uur wijd open zodat de boel lekker kan doorluchten.

- Maak goed schoon, stof van boven naar beneden, haal een doekje over de ramen en stofzuig/dweil de vloer.

- Zorg dat het bed is opgemaakt en leg extra dekens neer voor de koukleumen. Heb je badjassen of pantoffels over? Leg ze op de logeerkamer neer, dat wordt enorm gewaardeerd.

- Leg handdoeken voor je gasten neer en als je hebt een mandje met toiletartikelen. Vaak heb je hotelverpakkingen of miniverpakkingen shampoo, doucheschuim en bodylotion in huis. Zelfs als ze niet gebruikt worden, staat het erg gastvrij om het aan te bieden. Met wat testers parfum en een handzeepje erbij ziet zo’n mandje er gezellig uit.

Badkamer

Om de logeerpartij als een warm bad te laten voelen, is een check van de badkamer onontbeerlijk.

- Kijk met de ogen van een gast naar je spullen. Misschien wil je de aambeiencrème die op de wastafel ligt toch even meenemen naar je eigen slaapkamer.

- Controleer de douchecel en het bad op schimmelsporen, kalkzeep (die vieze bruin/oranje aanslag) en kalkaanslag en verwijder ze indien nodig. Een goede en goedkope tip: Super Finn van de Action is uitermate doeltreffend in het verwijderen van kalkzeep en kalkaanslag; gebruik voor schimmels wat chloorbleekmiddel of liever nog waterstofperoxide (een stuk milieuvriendelijker).

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws