Royals op zondag - Zonder middelvinger, zonder Mette-Marit, maar met varkensgebraad: ontdek de koninklijke kerstgroeten

De koninklijke families hebben opnieuw hun (digitale) kerst- en nieuwjaarswensen verstuurd. Sommige pakken uit met nieuwe foto's, anderen grijpen terug naar "hun hoogtepunt" van 2023. Bij de ene is het casual in de living, bij de andere chic aan een opgetuigde kerstboom. Honden blijven de show stelen. En ook royals kunnen uitblinken in afwezigheid. Een overzicht:

Met wensen vanop Invictus

Aan de andere kant van de oceaan vieren de hertog en hertogin van Sussex met prins Archie en prinses Lilibet kerst. Net zoals vorig jaar pakken prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle het eerder zakelijk aan: het is een digitaal kerstkaartje geworden zonder de kinderen. Een kaart van hun productiehuis Archewell, met een verwijzing naar hun andere passie, de Invictus Games.

De foto is er eentje genomen op de slotceremonie van de Invictus Games (het internationale sporttornooi voor militairen en veteranen die fysiek of mentaal gewond zijn geraakt) in Düsseldorf op 16 september. De volgende Games zijn in 2025 in Canada. 

Het koppel bedankt uitdrukkelijk voor de steun in 2023. Prins Harry heeft er een bewogen jaar opzitten met zijn memoires "Reserve" - het best verkochte Britse boek van 2023 volgens Amazon - en tal van rechtszaken die hij aanspande tegen de Britse sensatiepers. Meghan beleefde een jaar in de luwte. 

Met de kroning in gedachten

Het was een van de eerste eindejaarskaartjes, die van koning Charles III en koningin Camilla. Historisch en persoonlijk hoogtepunt voor hen was 6 mei en dat weerspiegelt zich in de fotokeuze. De kaart toont hun kroning, bijna acht maanden na de dood van koningin Elizabeth II. De foto werd genomen in de Troonzaal van Buckingham Palace.

AP Images

Beste wensen in zwart-wit

Sinds de Britse kroonprins William en prinses Kate kinderen hebben, mogen ze niet ontbreken op de kerstkaart. Na een zomers kiekje in hun tuin in Norfolk vorig jaar, ging het gezin deze keer voor een zwart-witportretfoto. Op sociale media werden de wenkbrauwen gefronst: waar is de middelvinger van prins Louis? Sinds wanneer mist Kate een voet? En waar zijn die schoenveters gebleven?

William en Kate met prins Louis (5), prinses Charlotte (8) en prins George (10).
The Associated Press

De witte hemden en blouses lijken een dingetje, maar zijn geen originele vondst. Eerder poseerden onze koninklijke familie en de Jordaanse op gelijkaardige wijze.

Van een bezige bij

Je zou het bijna vergeten, omdat anderen meer in de schijnwerpers staan. Maar de Britse prinses Anne was opnieuw de hardst werkende Britse royal van 2023. De zus van koning Charles legde 457 officiële bezoeken af. Charles werkte er 425 af en op de derde plaats eindigde prins Edward met 297 verplichtingen. 

Anne en haar man sir Timothy Laurence zenden hun warme en "vredevolle" groeten, met op de achtergrond een haardvuur.

Zomerse kerstgroeten uit Laken

Een zomerse foto op het bordes van het kasteel van Laken. Dat is de kerstkaart die midden december in de brievenbus belandde voor familie, vrienden en fans. In de zomer zijn de vier koningskinderen meestal bij hun ouders. Prinses Elisabeth zit normaal in Oxford voor haar derde jaar politiek en geschiedenis aan het Lincoln College en prins Gabriël volgt een opleiding aan de Koninklijke Militaire School en zit door de week op internaat.  

Koning Filip en koningin Mathilde omringd door hun kroost.
@Bas Bogaerts / Belgian Royal Palace

Prins Gabriël ontbrak deze week nog op een receptie op het koninklijk paleis van Brussel. Elk jaar biedt koning Filip een kerstconcert aan, maar door de renovatie van de gevel van het paleis lukte dat niet.

Geen Gabriël op de receptie. Hij was - net als vorig jaar - de grote afwezige.
ddp

Met aparte (Deense) wensen

In Denemarken zijn het min of meer aparte wensen geworden. Prins Frederik steekt een kaars aan van de adventskrans en prinses Mary zet haar Mary Foundation centraal.  

De posts op sociale media voeden de speculatie over huwelijksproblemen. In november onthulde de Spaanse pers dat de Deense troonopvolger er een blonde minnares op nahield in Madrid. Het hof in Denemarken wenste niet te reageren.

Met kersverse Amerikaanse wensen

Frederiks broer prins Joachim brengt de feestdagen door in Denemarken. Hij verhuisde dit jaar van Frankrijk naar Washington (VS) waar hij een vroeg kerstfeestje had en van een selfie een virtuele kerstgroet maakte. Niet op de foto: oudste zonen Felix en Nikolai. Graaf Felix woont in Kopenhagen en graaf Nikolai reist momenteel door Australië.   

Frederik met prinses Marie en kinderen Athena en Henrik en hondje Cerise. Frankrijk lijkt niet ver weg met de Eiffeltoren aan de muur.
@Det danske kongehus

Op sociale media deelt ook prinses Marie haar kerstwensen en laat zien wat de pot schafte: varkensgebraad. "Vrede in een Amerikaans huis met een beetje Deense tradities", klinkt het.

@Det danske kongehus

Met Romanov-groet

Wie aan de keizerlijke dynastie van de Romanovs denkt, mag zich aan een bombastische stijl verwachten... of sinds kort aan een hoge aaibaarheidsfactor. Groothertog George en prinses Victoria kozen voor zoontje Alexander en hun puppy op een bankje.

Zonder Mette-Marit

Vorig jaar was er uitzonderlijk geen foto vanuit Noorwegen, want koning Harald lag toen in het ziekenhuis. Nu is er wel een Noorse kerstfoto, maar heeft de kroonprinses op het laatste nippertje afgezegd. Er oogt dan ook bewust een "gat" in het midden van de foto. Mette-Marit, die een chronische longziekte heeft, testte positief op corona. Zowel Harald als Mette-Marit moesten afgelopen jaar een paar keer afhaken wegens gezondheidsproblemen.  

In de Royal Lodge in Oslo waar koning Harald en koningin Sonja Kerstmis doorbrengen.
@Kongehuset

Met terugblik op een 18de verjaardag

Een weinig kerstige kaart, want de Spanjaarden zetten ook hun belangrijkste moment centraal. Dat verraadt althans hun kledij: de foto dateert van de 18de verjaardag van kroonprinses Leonor die op 31 oktober trouw zwoer aan de grondwet. Leonor werd in 2023 meerderjarig en is voortaan oud genoeg om koningin te worden.

BEKIJK - Het moment wanneer Leonor, op Halloween, de eed aflegt:

Videospeler inladen...

Met aanhankelijke Mambo en een stevige wind

Vorig jaar stal hij al de show, omdat hij als "goor" (of vies en vuil) bestempeld werd op sociale media bij de gezinsfoto: Mambo, de toypoedel van de Oranjes. Ook deze keer ging hij met de aandacht van de aanwezige fotografen lopen. Mambo liep vrolijk rond tijdens de fotosessie aan de kerstboom van Huis ten Bosch, sprong gretig tegen zijn baasje Máxima aan en ging comfortabel op alle dragende armen zitten. 

BEKIJK - Hier de fotoreeks:

Intussen maakte koning Willem-Alexander flauwe grapjes om de stiltes te breken, waarop de dochters riepen "wat ben je toch grappig, pap". De dames en hun kapsels worstelden allen met de opgekomen wind. In tegenstelling tot de zomerse fotoshoot mochten journalisten deze keer geen vragen stellen.

Op en top kerst in Zweden

Kroonprinses Victoria en echtgenoot Daniel laten op YouTube en Facebook de Zweden meegenieten van de kerstpracht op het paleis in hartje Stockholm. Samen met prins Oscar en prinses Estelle knutselen ze erop los en versieren de kerstboom, en intussen maken ze reclame voor de jubileumtentoonstelling "Vasa till Bernadotte" (de Zweedse monarchie bestaat exact vijf eeuwen).

De glamoureuze wensen

Elk jaar trouw present aan een gul versierde kerstboom, en deze keer in gala-outfit: een stralende Albert van Monaco met zijn gezin. Prinses Charlène lijkt de zware gezondheidsperikelen te boven zijn gekomen en was dit jaar opvallend meer aanwezig bij activiteiten en uitstappen. Toch was het koppel ook in 2023 alweer bezig met de berichten over hun zogenoemde "verstandshuwelijk" recht te zetten.

Albert en Charlène met de tweeling Gabriella en Jacques (9).
@ Eric Mathon / Palais princier

Meest gelezen