Kerstdagen worden nat, zacht en winderig: code geel aan de kust en noodnummer 1722 geactiveerd

We krijgen zondag zacht, maar grijs weer met perioden van regen. De maxima schommelen tussen 7 en 13 graden en er staat vrij veel wind, meldt het KMI. Aan de kust wordt er gewaarschuwd met code geel voor wind. voor rukwinden. De FOD Binnenlandse Zaken heeft het tijdelijke noodnummer 1722 geactiveerd.

Bron: BELGA

De wind is matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten met rukwinden tot 60 km/u in het binnenland en soms krachtig aan zee met daar rukwinden tot 70 à 80 km/u. Aan de kust geldt daarom tussen 12 en 20 uur code geel. Voor de rest van het land geldt de hele dag code groen. De kerstnacht blijft winderig en zacht, met temperaturen tussen 7 en 12 graden.

De FOD Binnenlandse Zaken zondag beslist tijdelijk het nummer 1722 te activeren. Dat betekent dat wie storm- of waterschade heeft waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, een aanvraag kan indienen via het e-loket www.172.be of via het telefoonnummer 1722.

Wie belt naar 1722 belt, komt bij de operatoren in de noodcentrales terecht, waardoor eerst de meest dringende oproepen naar 112 worden afgehandeld. Het activeren van het nummer 1722 is dan ook precies bedoeld om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn niet te laten wachten. Wie in een brandweerzone woont die een eigen e-loket heeft, kan ook daar terecht.

© KMI

Kerstdag blijft het zwaarbewolkt tot betrokken met af en toe lichte regen of motregen. In de Ardennen is het zicht vaak beperkt door de lage bewolking. Het is zacht met maxima tussen 7 en 12 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind met rukwinden tot 60 km/u in het binnenland en tot 65 km/u aan de kust.

Dinsdagochtend trekt er een zwakke storing van west naar oost door het land met wat lichte regen. Aan de achterzijde wordt het droog en verschijnen er opklaringen. De maxima schommelen tussen 7 en 10 graden.

Woensdag is het opnieuw zwaarbewolkt tot betrokken met lichte tot matige regen. De maxima schommelen tussen 7 en 11 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige zuiden- tot zuidwestenwind.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER