“Poetin geeft in alle stilte aan klaar te zijn voor onderhandelingen over staakt-het-vuren in Oekraïne”

De Russische president Vladimir Poetin zou bereid zijn om gesprekken op te starten over een staakt-het-vuren in Oekraïne. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

sgg

De boodschap van Poetin klonk eerder deze nochtans duidelijk: “We geven niet op wat van ons is”, zei hij toen. “Als ze willen onderhandelen, laat ze dan onderhandelen.” Maar volgens de Amerikaanse krant heeft de Russische president een heel andere boodschap gegeven achter gesloten deuren.

Russische en Amerikaanse hooggeplaatste functionarissen merken al sinds september op dat Poetin in alle stilte aangeeft dat hij eigenlijk toch open staat voor gesprekken over een mogelijk staakt-het-vuren in Oekraïne. Dat deed hij volgens The New York Times, op basis van gesprekken met enkele hooggeplaatste bronnen, al meermaals via diplomatieke tussenpersonen.

LEES OOK. Vladimir Poetin pocht over gemoderniseerd Russisch kernwapenarsenaal: “We doen wat we willen”

De Russische president zo geobsedeerd zijn met de resultaten van zijn strijdmachten in Oekraïne, maar Poetin zou ook vooral willen dat de Russen opnieuw hun normaal leven kunnen hervatten. Want de oorlog in Oekraïne duurt nu toch veel langer dan hij initieel had verwacht.

Ideale moment

Volgens de functionarissen zou Poetin een samenloop van omstandigheden zien die een opportuniteit creëren voor zo’n staakt-het-vuren. Op het slagveld lijkt alles tot een stilstand gekomen, het Oekraïense tegenoffensief was teleurstellend, Poetin krijgt steeds minder steun in het Westen en sinds oktober zijn de ogen meer gericht op Gaza dan op Oekraïne. Met de aankomende presidentsverkiezingen in Rusland zou het voor Poetin ook een ideaal moment zijn.

LEES OOK. Echte kanshebber of schijnkandidaat? Wie is de vrouw die Vladimir Poetin wil uitdagen voor het Russische presidentschap?

Maar het zou ook mogelijk kunnen zijn dat hij liever wil wachten tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024, waar een kans bestaat dat Trump opnieuw zijn intrede zal maken in het Witte Huis. Daarnaast zijn er ook analisten die beweren dat Rusland meer baat heeft bij een langgerekte oorlog en zou Poetin van gedachten kunnen veranderen moest hij opnieuw successen boeken aan de frontlinie.

“Geen meter achteruit”

“Hij is echt bereid om te stoppen op de huidige posities”, vertelde een van de voormalige hoge Russische functionarissen aan The New York Times, waarmee hij een boodschap doorgaf die het Kremlin volgens hem in stilte aan het uitzenden was. Maar voegde de man eraan toe: “Hij is niet bereid om zich ook maar één meter terug te trekken.”

LEES OOK. Stopzetten van hulp aan Oekraïne zou “kerstgeschenk” zijn voor Poetin, waarschuwt Biden

Een deal met Oekraïne zou volgens de functionarissen en analisten een soeverein Oekraïne met Kyiv als hoofdstad inhouden, maar Rusland zou de controle willen behouden over de bijna 20 procent van het Oekraïense grondgebied dat het al heeft veroverd. Poetin zou laten doorschemeren dat hij openstaat voor zo’n overeenkomst, maar in de praktijk zou hij wachten op een specifieker aanbod.

Het is ook niet duidelijk of Oekraïne zou ingaan op een voorstel voor zulke gesprekken. Zij geven al langer aan dat ze niet zullen stoppen tot ze hun volledige territorium terug hebben.

Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, reageerde bij The New York Times op de geruchten over een staakt-het-vuren. Volgens hem kloppen de statements van de krant niet en hij verwees daarvoor naar de uitspraken van de president over de niet-veranderde oorlogsdoelen. “Poetin is inderdaad klaar voor besprekingen en dat heeft hij ook gezegd”, zei Peskov. “Rusland blijft daarvoor bereid, maar enkel en alleen voor het bereiken van zijn eigen doelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER