De Russische president Poetin tijdens een medaille-uitreiking voor militairen op 19 december in Moskou.
Sputnik

"Russische president Poetin geeft achter de schermen aan dat hij openstaat voor staakt-het-vuren in Oekraïne", is dat oprecht?

De Russische president Poetin zou volgens de Amerikaanse krant New York Times achter de schermen laten uitschijnen dat hij bereid is om te praten over een staakt-het-vuren in Oekraïne en de oorlog te bevriezen langs de huidige frontlijn. Nochtans geeft Poetin in publieke uitspraken aan dat hij verder wil gaan en zijn doelen in Oekraïne de afgelopen twee jaar niet veranderd zijn. Is Poetin oprecht geïnteresseerd in vrede?

In publieke verklaringen blaakt de Russische president Poetin van zelfvertrouwen. Nu er in het Westen onenigheid is ontstaan over de steun voor Oekraïne, en hulppakketten in de VS en de EU geblokkeerd zitten, lijkt Poetin er nog meer van overtuigd dat hij aan het langste eind zal trekken. “We zullen niet opgeven wat van ons is”, verklaarde hij deze week nog in een toespraak voor de Russische legerleiding.

Maar achter de schermen slaat Poetin een andere toon aan, schrijft The New York Times op basis van Amerikaanse en Russische bronnen. Via landen die zowel banden onderhouden met Rusland als de VS, zou de Russische president al sinds september laten verstaan dat hij bereid is om de oorlog te bevriezen langs de huidige frontlijn. Zolang hij een akkoord als een overwinning kan verkopen.

Niet de eerste keer

Volgens The New York Times is het overigens niet de eerste keer dat hij dit laat uitschijnen. Ook eind vorig jaar, nadat het Russische leger zich moest terugtrekken uit de noordoostelijke regio Charkiv in Oekraïne, zou hij al een gelijkaardige boodschap hebben doorgegeven via diplomatieke kanalen. 

Nu zou hij opnieuw een gunstige samenloop van omstandigheden zien: het mislukte Oekraïense tegenoffensief, de afnemende steun van het Westen voor Oekraïne en de oorlog in Gaza die de aandacht verdeelt.

Lichamen van Russische soldaten in het dorpje Andriivka, in de regio Donetsk, in Oekraïne.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Oprecht of misleiding?

Maar de vraag is of Poetin wel een uitweg wil uit deze oorlog en of zijn boodschap oprecht is. Zijn woordvoerder Dmitri Peskov reageert bij The New York Times met een audioboodschap. Hij zegt dat “conceptueel, de stellingen die gepresenteerd worden, onjuist zijn”. Peskov verwijst ook naar de uitspraken van president Poetin eerder deze maand, waarbij hij aangaf dat zijn doelen in Oekraïne niet veranderd zijn. Dat wil eigenlijk zeggen: Rusland wil meer grondgebied veroveren en een totale overgave van Oekraïne. 

Waarom zou Poetin dan deze signalen uitsturen? “De timing van Poetins belangstelling voor een staakt-het-vuren komt meer overeen met de voortdurende inspanningen van Rusland om verdere westerse militaire hulp aan Oekraïne te ontmoedigen”, schrijft het Institute for the Study of War in een analyse. 

Mogelijk is het opnieuw een poging om het Westen te misleiden en de focus te verleggen naar onderhandelingen, in plaats van naar het bewapenen van Oekraïne.  

The New York Times schrijft bovendien dat Poetin volgens Russische bronnen op elk moment van gedacht zou kunnen veranderen, als Russische troepen opnieuw aan kracht winnen. 

Tot slot is ook maar de vraag of Oekraïne bereid zou zijn tot een deal, want president Zelenski blijft benadrukken dat hij alle bezette gebieden terug bij Oekraïne wil.

Meest gelezen