Koning Filip geeft kersttoespraak: “We zijn getuige geweest van vreselijk geweld”

Koning Filip hekelt het geweld in de wereld in zijn jaarlijkse kersttoespraak. Hij waarschuwt ervoor dat we ons niet mogen laten verlammen door angst en ongerustheid en put kracht uit hoop.

Max De Moor

Net als vorig jaar moet de Belgische koning erkennen dat we donkere tijden meemaken. Hij verwijst naar oorlogen in Oekraïne, Soedan, Congo en naar het Midden-Oosten, “waar we de afgelopen maanden getuige zijn geweest van vreselijk geweld”. “Onze gedachten gaan uit naar de vele slachtoffers van terrorisme en onverdraaglijke oorlogsdaden”, klinkt het. Volgens koning Filip van België moeten we “er alles aan doen opdat volkeren, overal ter wereld, opnieuw in vrede kunnen leven”.

Hij stelt dat wij, Belgen, daarin het voortouw kunnen nemen: “Laten we, wat ons betreft, het voorbeeld tonen van een maatschappij waarin mensen van alle origine en geloofsovertuiging samen aan een gemeenschappelijke toekomst bouwen.” Hij verwijst daarbij naar de initiatieven die hij samen met zijn echtgenote, koningin Mathilde, bezoekt. Vaak zijn die in het leven geroepen door Belgen met een migratieachtergrond. Volgens de koning verdient hun inzet “meer erkenning”.

Ook ons land ontsnapt niet aan geweld en uitsluiting, waarschuwt de koning. Hij verwijst naar (anoniem) verbaal geweld op het internet, geweld binnen het gezin en seksueel geweld, “dat in alle kringen voorkomt”. Hij is zich ervan bewust dat dit angst en onzekerheid kan teweegbrengen, maar in plaats van ons te laten ontmoedigen en te verlammen, moeten we geloven in “de kracht van het leven” zelf: “de kracht van hoop”.

“Dat is geen naïef, passief optimisme. Integendeel: hoop is een energie die in het diepst van onszelf zit en aangewakkerd wordt door het contact met hen die zich concreet inzetten om de wereld beter te maken”, zo zegt de koning. “En”, voegt hij eraan toe, “wanneer we ons zélf engageren, groeit die hoop nog.” Volgens de Belgische koning kan hoop ons “voorwaarts leiden op een pad dat verlicht wordt door zij die geloven in de kracht van de democratie, in de constructieve kracht van de nuance, van het luisteren, van de dialoog en van het respect voor de ander.” Hij had ook nog een eervolle vermelding veil voor wetenschappers die zich inzetten om de energietransitie mogelijk te maken.

Afsluiten doet hij dan ook met een bemoedigende boodschap. Volgens de koning moeten we samen werken aan een duurzame wereld en een warme samenleving. “De twee gaan hand in hand”, zo zegt hij. “Ieder van ons kan, naar best vermogen, meegaan in een opwaartse spiraal, die mensen samenbrengt en ons zo in staat stelt de toekomst nuchter én zonder angst tegemoet te zien”, klinkt het, alvorens hij de Belgen een mooie kerst en een gelukkig Nieuwjaar toewenst namens de koninklijke familie.