HMS Trent zal deelnemen aan militaire oefeningen voor de kust van Guyana.
2020 Getty Images

Verenigd Koninkrijk stuurt patrouilleschip naar Guyana, dat in grensconflict met Venezuela zit verwikkeld

Het Verenigd Koninkrijk stuurt een militair patrouilleschip naar zijn voormalige kolonie Guyana. Dat meldt het ministerie van Defensie. Sinds zowat een maand lopen de spanningen tussen Guyana en buurland Venezuela op omdat de Venezolaanse regering te kennen heeft gegeven dat ze het olierijke gebied Essequibo wil inlijven, dat deel uitmaakt van Guyana.

Het patrouilleschip HMS Trent zal deelnemen aan militaire oefeningen voor de kust van Guyana, dat sinds 1970 een republiek is. Door een oorlogsschip naar Guyana te sturen wil de Britse regering tonen dat ze aan de kant van Guyana staat bij het grensconflict met Venezuela. 

Guyana en Venezuela liggen met elkaar overhoop over Essequibo, een olierijk gebied dat beschouwd wordt als een deel van Guyana. Maar de afgelopen jaren laat de Venezolaanse regering steeds luider weten dat ze aanspraak maakt op Essequibo.

Volgens de Venezolaanse president Nicolas Maduro vormt de rivier de Essequibo de oostelijke grens van Venezuela en is dat in 1777 zo vastgelegd tijdens de Spaanse kolonisatie. Een nieuwe olievondst in Essequibo heeft het meningsverschil met Guyana weer op scherp gezet. 

Bij een referendum begin deze maand stemde 95 procent van de opgedaagde Venezolanen voor de inlijving van Essequibo bij hun land. Guyana vreest dat Maduro het gebied gewapenderhand wil inlijven.

Vorige week nam de spanning af toen Maduro en zijn Guyaanse ambtgenoot Irfaan Ali overeenkwamen om geen geweld te gebruiken in het conflict. Maar dat betekent niet dat de ruzie over Essequibo nu van de baan is.

Meest gelezen