Een vrijgelaten Palestijn in het Najjar-ziekenhuis (vandaag)
AFP or licensors

Vrijgelaten Palestijnen zeggen dat ze zijn gefolterd, Israël ontkent

Palestijnen die door het Israëlische leger in de Gazastrook waren aangehouden, hebben na hun vrijlating aan het Franse persbureau AFP verteld dat ze tijdens hun gevangenschap zijn gefolterd. Het leger ontkent dat.

De mannen maken deel uit van de honderden Palestijnen die het Israëlische leger arresteerde tijdens de grondoperatie in Gaza en ondervroeg over vermeende banden met Hamas. Een twintigtal werd vandaag opgenomen in het Najjar-ziekenhuis in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.

"Ze hebben blauwe plekken en vertonen sporen van slagen op hun lichaam", verklaarde de directeur van het ziekenhuis, Marwan al-Hams. Verwondingen aan de polsen van de 22-jarige Nayef Ali tonen dat hij werd vastgebonden. Hij heeft ook snijwonden op zijn lichaam.

De benen van een vrijgelaten Palestijn in het Najjar-ziekenhuis (vandaag)
AFP or licensors
De handen van een vrijgelaten Palestijn in het Najjar-ziekenhuis (vandaag)
AFP or licensors

De jongeman werd naar eigen zeggen opgepakt in de wijk Zeitoun, in het oosten van de stad Gaza. Volgens hem werden de gevangenen nadien samengebracht aan de grens met Israël, waar het "ijskoud" was.

"Ze hebben koud water op ons gegooid alvorens ze ons naar een gevangenis brachten, waar we opnieuw werden gemarteld en geslagen." Ook een andere vrijgelaten gevangene, de 55-jarige Khamis al-Bardini, zegt dat hij door de Israëlische soldaten slecht werd behandeld.

Vrijgelaten Palestijnen bij het Najjar-ziekenhuis (vandaag)
AFP or licensors
Een vrijgelaten Palestijn in het Najjar-ziekenhuis (vandaag)
AFP or licensors

In een reactie op de aantijgingen zegt het leger dat "gevangen personen in overeenstemming met het internationaal recht worden behandeld". "Tijdens hun gevangenschap krijgen de verdachten voldoende voedsel en vloeistof en worden ze volgens het vastgelegde protocol behandeld."

Meest gelezen