De karavaan nabij Tapachula (vandaag)
AFP or licensors

Duizenden migranten trekken in karavaan door Mexico richting VS

Duizenden migranten hebben in het zuiden van Mexico een karavaan gevormd en trekken te voet naar het noorden richting de Verenigde Staten. Na een gebed in de stad Tapachula in de staat Chiapas, aan de grens met Guatemala, trokken de zowat 5.000 mensen op pad, meldde de Mexicaanse krant Milenio onder aanhaling van de plaatselijke civiele veiligheid.

De migranten zijn vooral afkomstig uit landen als Venezuela, Honduras, El Salvador, Guatemala, Nicaragua en HaĆÆti. Vooraan de stoet droeg een van de deelnemers een wit kruis. Ze verwijten de Mexicaanse immigratiedienst (INM) dat ze hun aanvragen in Tapachula links hebben laten liggen.

"We zeggen de Mexicaanse overheid dat ze ons geen andere keuze laat dan te voet te gaan, tot het INM de verblijfsdocumenten toekent", zegt activist Luis Garcƭa VillagrƔn van het Mensenrechtencentrum, die de karavaan coƶrdineert. Het plan is eerst naar Mexico-Stad te trekken en nadien naar het noorden.

Mexico ligt op de migratieroute van mensen die de Verenigde Staten proberen te bereiken. Ze zijn op de vlucht voor armoede, geweld of politieke instabiliteit in hun herkomstlanden. Sinds enkele jaren vormen migranten samen groepen of karavanen om zich te beschermen tegen geweld of uitwijzing, al vallen die na verloop van tijd doorgaans weer uiteen.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen