Het water staat hoog in Windehausen
IMAGO/Bernd März

Natte kerst met wind en hoge waterstanden: wateroverlast in Nederland, dorp in Duitsland geëvacueerd

In Nederland veroorzaakt de aanhoudende regen steeds meer wateroverlast. Op verschillende plekken zijn huizen en gebouwen onder water gelopen. In Duitsland is dan weer een dorp geëvacueerd. Bij ons blijven grote problemen voorlopig uit. "We zitten in een waaksituatie, maar op dit moment zijn er nog geen overstromingen in België." Het noodnummer 1722 is geactiveerd voor wie storm- of waterschade heeft.

Op verschillende plekken in Nederland veroorzaakt de regen problemen. In Kaatsheuvel (Noord-Brabant) liep een restaurant onder water. Zo'n dertig kilometer verderop, in Cromvoirt, kreeg een recreatiepark veel water te verwerken.

Volgens Omroep Gelderland moet de piek van het hoogwater in de grote rivieren nog komen. Waterschap Rijn en IJssel verwacht dat het water in de rivieren Rijn, Waal en IJssel tijdens de feestdagen nog 2 meter stijgt tot zo'n 3,5 à 4 meter boven het normale niveau.

In Poederoijen (Gelderland) moesten 150 konikpaarden en runderen naar hoger gelegen gebied gebracht worden nadat hun weiland was overstroomd.

In het oosten van Duitsland werden de ruim 500 inwoners van het dorp Windehausen opgeroepen tot evacuatie. Ze worden dringend geadviseerd om hun huizen te verlaten, maar worden (voorlopig) niet gedwongen. Wie dat wil, kan terecht in een sporthal.

Ook op andere plaatsen in Duitsland veroorzaakt de aanhoudende regenval overlast. Het treinverkeer tussen Hannover en Maagdenburg werd bijvoorbeeld stilgelegd nadat de ballast onder het spoor was weggespoeld. De onderbreking zal tot woensdag duren.

Vanavond is op de Elbe in Hamburg stormvloed voorspeld, met niveaus van 1,5 meter boven het gemiddelde hoogwater. En langs de Noordzeekust wordt verwacht dat het water op een hoger niveau zal komen dan normaal.

Natte kerst

Bij ons is er voorlopig weinig hinder. Sneeuw valt er niet, wel heel wat regen. Ook in de loop van de nacht trekt er een regenzone over het land. In het tweede deel van de nacht wordt het grotendeels droog vanaf de kust en verschijnen er geleidelijk opklaringen. De minima liggen tussen 6 en 10 graden.

Afgelopen nacht viel al veel neerslag, waardoor de waterstanden op verschillende plaatsen blijven stijgen. Zo staat het water in de Dender erg hoog. Ook in de Demer, de Netes, de Zenne en de Dijle kunnen waakdrempels overschreden worden. Het water zou wel nog nergens buiten de oevers treden.

"We zitten op dit moment in een waaksituatie, maar alles wordt goed opgevolgd de komende uren", zei weervrouw Jacotte Brokken vanmiddag.

Noodnummer 1722 geactiveerd

De FOD Binnenlandse Zaken heeft tijdelijk het noodnummer 1722  geactiveerd. Dat betekent dat wie storm- of waterschade heeft waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, een aanvraag kan indienen via het e-loket www.1722.be of via het telefoonnummer 1722. Het noodnummer 112 mag enkel worden gebruikt bij situaties die mogelijk levensbedreigend zijn.

Komende dagen zacht en wisselvallig met soms regen

Dinsdagochtend wordt wel droger. Dan verlaat een zwakke storing met tijdelijk wat regen ons land. Daarna wordt het veelal droog met enkele opklaringen, maar over het zuidoosten valt er eerst nog steeds wat lichte regen of motregen. De maxima schommelen tussen 6 en 10 graden bij een meestal matige westenwind.

Woensdag is het eerst betrokken met perioden met regen. In de loop van de dag wordt het veelal droog en naar de avond toe kunnen er opklaringen verschijnen. Het is opnieuw zacht met maxima tot 10 à 11 graden op veel plaatsen, bij een matige tot vrij krachtige zuidenwind en rukwinden tot zo'n 60 km/u.

Meest gelezen