Palestijn rouwt om het verlies van vrienden en familie
2023 Getty Images

Een van de dodelijkste nachten in Gaza: meer dan 70 doden bij luchtaanval op vluchtelingenkamp

Bij Israƫlische bombardementen op Maghazi, een vluchtelingenkamp in het midden van de Gazastrook, zijn al zeker 70 doden gevallen. De aanvallen begonnen iets voor middernacht, en gingen door tot op eerste Kerstdag. Het is een van de dodelijkste nachten sinds de opflakkering van geweld tussen Israƫl en Hamas.

Bij verschillende Israƫlische bombardementen op het Al-Maghazi-vluchtelingenkamp in centraal Gaza zijn zeker 70 doden gevallen.

Mogelijk loopt dat aantal nog verder op, zegt de woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Volkgezondheid. "Want er wonen veel gezinnen met kinderen in die regio", zegt hij. Veel mensen zitten ook nog vast onder het puin.

BEKIJK - Het was geen stille nacht in de Gazastrook:

Videospeler inladen...

Volgens het ministerie zouden er vooral vrouwen en kinderen onder de slachtoffers zijn.Ā Veel gewonden van de bombardementen werden in allerijl overgebracht naar het Al Aqsa-ziekenhuis in Centraal-Gaza.Ā 

"Dramatische omstandigheden ter plaatse"

Op dit moment zijn veel dokters van Artsen Zonder Grenzen nog aan het werk in ziekenhuizen in Centraal-Gaza, maar de toestand is er dramatisch. Dat zegtĀ Meinie NicolaĆÆ, algemeen directeur van Artsen Zonder Grenzen, op Radio 1. "In de ziekenhuizen worden heel veel gewonden binnengebracht, sinds het einde van de humanitaire pauze al zeker 1.900. Om een idee te geven van de ernst van de verwondingen: bijna de helft van de gewonden is al dood op het moment dat ze aankomen."

Het gevaar bestaat dat we gaan normaliseren wat er in Gaza gebeurt. Dat mogen we echt niet doen.

Meinie NicolaĆÆ - Algemeen directeur Artsen Zonder Grenzen

De meest voorkomende symptomen bij patiƫnten zijn uitdroging, diarree en infectieziekten. "Er is onvoldoende water en te weinig eten", gaat ze verder. "En het blijft maar duren, ondertussen al tweeƫnhalve maand. Er komen wel hulpgoederen Gaza binnen, maar lang niet genoeg. Het is een druppel in de oceaan. Er is weinig hygiƫne, mensen zitten in tentjes, het is er koud, ..."

Kleine kinderen die zeggen dat ze willen sterven, dat is niet normaal.

Meinie NicolaĆÆ - Algemeen directeur Artsen Zonder Grenzen

Waar NicolaĆÆ zich erg veel zorgen over maakt, is de mentale gezondheid van de inwoners van Gaza. "De mentale situatie is zeer ernstig. Als je kleine kinderen hoort zeggen dat ze niet langer willen leven, dan is dat niet normaal. Het risico is dat we gaan normaliseren wat er in Gaza gebeurt, maar dat mogen we echt niet doen."

Complexe en ingewikkelde oorlog

Ook elders in Gaza vonden de afgelopen nacht luchtaanvallen plaats. In totaal zouden ruim 100 mensen om het leven gekomen zijn. Daarmee is afgelopen nacht een van de dodelijkste sinds de opflakkering van het geweld tussen Israƫl en Hamas.

Het Israƫlische leger reageert dat het de aanvallen op het vluchtelingenkamp zal onderzoeken, maar geeft toe dat het een "complexe en ingewikkelde oorlog" voert.

IsraĆ«l heeft ook al aangekondigd dat het zijn aanvallen de komende dagen nog zal intensifiĆ«ren.Ā "We stoppen niet. We zullen de gevechten de komende dagen nog opvoeren. Dit wordt een lange strijd en we zijn nog niet dicht bij het einde", zegt de IsraĆ«lische premier Benjamin Netanyahu.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn in Gaza al meer dan 20.600 mensen gedood - voornamelijk kinderen en vrouwen - en 54.000 gewond geraakt sinds 7 oktober, toen Hamas en andere Palestijnse groepen Israƫl aanvielen.

Aan Israƫlische zijde vielen volgens het leger 1.200 doden. Ook 156 Israƫlische soldaten zouden om het leven gekomen zijn. Ongeveer 240 mensen worden nog door Hamas gegijzeld.

Meest gelezen