© IMAGEGLOBE

Meer dan de helft van de ondervraagde studenten heeft ooit drugs gebruikt

55,3% van de ondervraagde studenten geeft aan ooit drugs te hebben gebruikt. Dat blijkt uit een rondvraag van Veto bij 825 studenten. Er werd vooral gepeild naar de meest gebruikte soorten drugs en hoe vaak deze gebruikt werden.

alma

20% van deze van deze 55,3% verklapt ook wekelijks drugs te gebruiken, 22,9 geeft toe maandelijks te consumeren en 28,1% doet dit jaarlijks. De overige 29% heeft ooit drugs geprobeerd.

Cannabis is de meest populaire drugs waarvan 53% van de studenten aangaf het minstens eenmaal te hebben gebruikt. Ook XTC, MDMA, paddo’s, cocaïne of lachgas behoren tot de meest gebruikte drugs. Helemaal onderaan de lijst vinden we ketamine (5%), speed (4%) en LSD (3%).

De grootste leefdtijdsgroep van gebruikers onder studenten is tussen de 20 en 22 jaar (43,4%) de tweede grootste groep zijn de 22 tot 24-jarigen. Van alle bevraagde studenten die ooit drugs gebruikten was 39,3% tussen 16 en 18 jaar oud toen ze voor het eerst in aanraking kwamen met drugs. Een kleinere groep was ouder dan 20 toen ze de eerste keer drugs uitprobeerde.

Dealen

Het merendeel van de bevraagde studenten (75%) geeft aan via vrienden aan drugs te raken, zonder aankoop. 31% koopt van vrienden en 16,9% maakt gebruik van een vaste dealer zonder vriendschapsband. Slechts 11,7% geeft meer dan 20 euro per maand uit aan drugs.

Legaliseren

Meer dan de helft (55,4%) van de bevraagde studenten reageert positief op de vraag hoe ze tegenover legalisering van softdrugs als cannabis staan. 22,2% is tegen en 21,2% reageerde neutraal. Voorstanders van legalisering halen aan dat legalisering beter zou zijn om de kwaliteit van drugs te kunnen controleren en te garanderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer