Benjamin Netanyahu bij Israëlische soldaten in het noorden van Gaza.

Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt "gevechten in Gaza nog op te voeren"

Het Israëlische leger zal zijn aanvallen op Gaza de komende dagen nog opvoeren. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu gezegd. Het lijkt dus ook zeer onwaarschijnlijk dat Israël open zou staan voor een  ambitieus plan voor een staakt-het-vuren, waar Egypte aan werkt.    

Het geweld in Gaza gaat onverminderd voort. De voorbije nacht zijn 100 Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen. De meeste slachtoffers vielen bij een luchtaanval van het Israëlische leger op Maghazi, een vluchtelingenkamp in het midden van de Gazastrook.

Het brutale geweld zal niet meteen stoppen, integendeel. Dat maakte de Israëlische premier Netanyahu vanmiddag duidelijk na een bezoek aan de Gazastrook. "We stoppen niet. We zullen de gevechten de komende dagen nog opvoeren. Dit wordt een lange strijd en we zijn nog niet dicht bij het einde", zei hij.

Netanyahu herhaalde daarmee zijn verklaring van gisteren. "De oorlog vergt veel van ons, maar wij hebbben geen andere keuze dan door te gaan met vechten tot het einde. Tot de gijzelaars zijn teruggekeerd, Hamas is geëlimineerd en we de veiligheid in zowel het noorden als het zuiden hebben hersteld", klonk het dan.  

Uitgejouwd door families gijzelaars

Vandaag zat het oorlogskabinet van Netanyahu bijeen voor gesprekken over de Israëliërs die door Hamas worden gegijzeld. In een toespraak in het parlement, in een speciale zitting over de gijzelaars, zei de premier dat het zonder militaire druk niet zou zijn gelukt om gijzelaars te bevrijden. "Dat is de reden waarom we één ding niet zullen doen: stoppen met vechten", zei hij.

Netanyahu's toespraak werd onderbroken door roepende familieleden van gijzelaars. Ze scandeerden "Nu, nu, nu!" en hadden spandoeken bij met "En wat als het jouw kind was?" en "80 dagen, elke minuut is de hel". Veel familieleden komen herhaaldelijk op straat omdat ze vinden dat de regering met Hamas zou moeten onderhandelen over het vrijlaten van de gijzelaars. 

Egypte werkt aan ambitieus plan voor staakt-het-vuren

De woorden van Netanyahu geven weinig hoop over hoe Israël zal reageren op een plan waar de Egyptische regering aan werkt. Volgens verschillende internationale media heeft Egypte een voorstel klaar om te komen tot een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Egypte zou tot een bestand willen komen in drie fases.    

In een eerste fase zou er een gevechtspauze van twee weken moeten komen, die met drie tot vier weken kan worden verlengd. In dat tijdsbestek moeten Hamas en andere Palestijnse militante organisaties 40 tot 50 gijzelaars vrijlaten, in de eerste plaats minderjarigen, vrouwen, zieken en ouderen. In ruil moet Israël 120 tot 150 Palestijnen vrijlaten uit Israëlische gevangenissen. Tijdens die twee weken moet humanitaire hulp voor de Palestijnse bevolking Gaza binnenrijden.

In een tweede fase zou Hamas in gesprek moeten gaan met andere Palestijnse groeperingen. In de eerste plaats met Fatah, dat de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever bestuurt. De Palestijnse politieke groeperingen zouden hun geschillen opzij moeten zetten om te kunnen komen tot de vorming van een interim-regering van technocraten die de leiding neemt in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Die regering moet toezicht houden op de wederopbouw van Gaza, en voorbereidingen treffen voor democratische verkiezingen.

De derde fase moet een algehele staakt-het-vuren inhouden, waarbij de rest van de gijzelaars wordt vrijgelaten voor een nog te bepalen aantal Palestijnse gevangenen. Israël moet dan al zijn troepen terugtrekken uit de Gazastrook. Ontheemde inwoners van Gaza moeten naar huis kunnen terugkeren.

Na Hamasleider is nu ook Islamitische Jihad in Caïro

Het voorstel volgt op gesprekken tussen de Egyptische regering en Hamasleider Ismail Haniyeh, die de voorbije dagen in Caïro was. Gisteren keerde hij terug naar Qatar, waar hij woont, maar is dan weer een delegatie van Islamitische Jihad in de Egyptische hoofdstad aangekomen.

Qatar is ook betrokken bij de onderhandelingen, en werkte het plan van de Egyptische regering mee uit.

Het voorstel is intussen ook al voorgelegd aan Israël, de VS en Europese regeringen. Verschillende Israëlische media hebben eerder aangegeven dat de regering van Benjamin Netanyahu het plan niet onmiddellijk heeft verworpen. Hoewel verschillende onderdelen onacceptabel zullen zijn voor Israël, klonk het dat het voorstel mogelijk zou kunnen dienen als startpunt voor nieuwe onderhandelingen.

Meest gelezen