Ga naar de inhoud

Ruitersportfederatie weert Russische en Wit-Russische deelnemers op Spelen in Parijs

 ma 25 december 2023 15:45

Tijdens de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs zullen er geen Russische of Wit-Russische atleten deelnemen aan de competities in de paardensport. Dat heeft de Internationale Ruitersportfederatie FEI aangekondigd. 

Ruiters uit beide landen zullen ontbreken in de Franse hoofdstad omdat ze vanwege de sancties verbonden aan de Russische invasie in Oekraïne niet de benodigde punten hebben kunnen sprokkelen voor de olympische kwalificatie.

 

In een statement verwijst de FEI naar de regel die stelt dat individuele kwalificatie voor de Spelen in Parijs in de jumping, dressuur en eventing moet worden behaald via de olympische ranking, in wedstrijden tussen 1 januari 2023 en 31 december 2023. Maar omdat ruiters uit Rusland en Wit-Rusland sinds 22 maart 2022 zijn uitgesloten van FEI-competities, hebben ze geen punten kunnen pakken.

 

"Bijgevolg zullen er van beide landen geen vertegenwoordigers zijn op de Olympische Spelen", stelt de FEI. In de internationale ruitersportwedstrijden spelen deelnemers uit Rusland en Wit-Rusland doorgaans weliswaar geen hoofdrol.   

 

Het Internationaal Olympisch Comité besliste onlangs dat atleten uit Rusland en Wit-Rusland volgend jaar wel naar de Spelen mogen trekken onder een neutrale status, op voorwaarde dat ze de invasie niet actief steunen en geen banden hebben met het leger