Ook president Tshisekedi bracht woensdag zijn stem uit.
AP

Ruime voorsprong voor president Tshisekedi in eerste uitslagen van verkiezingen in Congo

De uittredende president FĆ©lix Tshisekedi ligt ruim voorop in de Congolese verkiezingen, die vorige woensdag werden gehouden. Dat blijkt uit de eerste voorlopige resultaten.

Het Nationale KiescomitƩ van Congo, CƩni, heeft gisteren en vandaag de eerste gedeeltelijke resultaten van de presidentsverkiezingen bekend gemaakt. Het gaat onder andere om de stemmen die Congolezen in het buitenland hebben uitgebracht (Zuid-Afrika, Canada, Frankrijk, de Verenigde Staten en ook Belgiƫ) maar ook in 22 Congolese kiesdistricten. Alles samen zijn er al 1,88 miljoen stemmen geteld op een totaal kiespubliek van 44 miljoen.

Alvast bij die kiezers ligt de huidige Congolese president FĆ©lix Tshisekedi ruim voorop. Hij haalt 81,4 procent van de stemmen binnen. Zijn rivaalĀ MoĆÆse Katumbi volgt als tweede met 15,2 procent. Katumbi is een zakenman en was tussen 2008 en 2015 gouverneur van de provincie Katanga.

Tshisekedi en Katumbi laten de achtervolgers ver achter zich. Martin Fayulu, die nog steeds volhoudt dat hij de rechtmatige winnaar is van de controversiƫle verkiezingen van 2018, haalt 1,2 procent. Nog een twintigtal andere uitdagers, waaronder de Nobelprijswinnaar en gynaecoloog Denis Mukwege, scoren minder dan 1 procent.

Roep om nieuwe verkiezingen

Ook dit jaar verliepen de verkiezingenĀ allerminst vlekkeloos. Woensdag moest er gestemd worden voor vier bestuurlijke niveaus. De Congolezen kozen niet alleen hun president voor de volgende vijf jaar, maar ook hun vertegenwoordigers in het parlement en op de provinciale en lokale niveaus. De stembusgang was eigenlijk voorzien voor Ć©Ć©n dag, maar moest verlengd worden.

Er waren veel meldingen van kiesbureaus die te laat openden, logistieke problemen en andere onregelmatigheden. De aartsbisschop van Congo, kardinaal Fridolin Ambongo, noemde de verkiezingen tijdens zijn middernachtmis gisteren "gigantische georganiseerde wanorde".Ā 

Onder anderen Fayulu riep daarom al op tot nieuwe verkiezingen, en organiseren deze woensdag een betoging.

Meest gelezen