Dertig jaar cel voor roofmoord op cafébaas in Hoboken

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Saïd S. (33) en Youssaf H. (25) veroordeeld tot respectievelijk 30 jaar en 25 jaar cel voor de roofmoord op Hikmet Bildirici (47). De uitbater van café Draaiboom in Hoboken werd vorig jaar doodgestoken en beroofd van zijn inkomsten. Mohammed E.B. (32), Marouane B. (28) en Fouad G. (24) kregen celstraffen tot een jaar voor schuldig verzuim.

Het was een klant die op 26 april 2016 het levenloze lichaam van Hikmet Bildirici aantrof in zijn café op de hoek van de Krekelstraat met de Antwerpsesteenweg. De uitbater was met negen messteken gedood. De kassa, de bingokasten en zijn portefeuille waren leeggeroofd. Mohammed E.B. gaf zich een dag later bij de politie aan en leidde de speurders ook naar de vier andere beklaagden.

Saïd S. en Youssaf H. hadden volgens de drie andere beklaagden het slachtoffer aangevallen. Saïd S. had als eerste een mes getrokken en het wapen op de keel van de cafébaas gezet. Youssaf H. had het slachtoffer mee beroofd. Volgens Marouane B. had ook Youssaf H. een mes vast.

Geld verspeeld

Saïd S. en Youssaf H. ontkenden allebei dat ze gestoken hadden en schoven de schuld naar elkaar door. Saïd S. gaf gaf wel toe dat hij het slachtoffer bestolen had, omdat hij veel geld verspeeld had op de bingokasten van het café.

Wie de dodelijke steken had toegebracht, stond volgens de rechtbank niet vast. Uit de verklaringen van de andere beklaagden bleek wel dat ze het slachtoffer samen hadden aangevallen met minstens één mes. Uit de manier waarop de cafébaas werd toegetakeld bleek duidelijk hun intentie tot doden.

Schadevergoeding

Mohammed E.B., Marouane B. en Fouad G. wisten dat het slachtoffer in groot gevaar verkeerde, maar hadden niets ondernomen om hem te helpen. Mohammed E.B. was gaan lopen, toen het slachtoffer een mes op de keel werd gezet. Marouane B. en Fouad G. hadden onder druk van Saïd S. de gordijnen van het café gesloten. De eerste had zich vervolgens afgewend, de tweede stond passief aan de deur, terwijl de cafébaas werd doodgestoken. Daarna waren ze vertrokken, zonder de hulpdiensten te verwittigen.

De rechtbank veroordeelde Saïd S. tot dertig jaar cel. Hij kreeg een zwaardere straf dan Youssaf H., die voor 25 jaar achter de tralies vliegt, omdat hij het initiatief had genomen en het grootste motief had. Mohammed E.B. en Marouane B. kregen respectievelijk tien maanden cel en één jaar cel, voor beiden met uitstel. Fouad G., die verstek liet gaan, werd tot een jaar effectief veroordeeld.

De beklaagden moeten de nabestaanden van het slachtoffer 116.500 euro aan schadevergoedingen betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen