Oekraïne valt havenstad op de Krim aan: “Groot Russisch marineschip vernietigd”

Bij een Oekraïense aanval op de havenstad Feodosia, op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim, is volgens het Oekraïense ministerie van Defensie een groot Russisch marineschip vernietigd. Er zou ook minstens één persoon gedood zijn.

mtm
Bron: BELGA

“De Oekraïense piloten hebben geweldig werk geleverd”, zo schrijft het Oekraïense ministerie van Defensie op X (voorheen Twitter). “Het Russische schip Novotsjerkassk werd afgelopen nacht vernietigd in Feodosia. De Krim is Oekraïne. Er is geen plaats voor de vloot van de bezetter.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eerder had Mykola Olesjtsjoek, de commandant van de Oekraïense luchtmacht, al op Telegram laten weten dat Oekraïne inderdaad achter de aanval op havenstad Feodosia zat. Ook stelde hij toen al, zonder daar bewijs voor te leveren, dat de aanval een groot Russisch marineschip zou hebben vernietigd. Intussen blijkt dat het om het met transportdrones geladen landingsschip Novotsjerkassk zou gaan en dat het schip door meerdere kruisraketten zou zijn getroffen. Ook Rusland heeft intussen bevestigd dat een van hun schepen “beschadigd” raakte na een aanval.

Bij de aanval op Feodosia zijn ook zeker één dode en twee gewonden gevallen, meldt de door Rusland geïnstalleerde gouverneur Sergej Aksjonov. “Helaas is één persoon gedood en zijn twee anderen gewond geraakt door een vijandelijke aanval op Feodosia”, aldus Aksjonov. Volgens hem zouden ook zes gebouwen beschadigd zijn.

Aksjonov kwam aan de macht op de Krim nadat het schiereiland in 2014 werd geannexeerd door Rusland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer