© EPA-EFE

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu haalt drie voorwaarden aan voor vrede tussen Israël en Palestijnen

Voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn de vernietiging van Hamas en de demilitarisering van de Gazastrook voorwaarden voor vrede in het gebied. Dat schrijft hij dinsdag in een krantenartikel in The Wall Street Journal. Over een mogelijk staakt-het-vuren spreekt hij niet.

mtm
Bron: BELGA

“Hamas moet worden vernietigd, de Gazastrook moet worden gedemilitariseerd en de Palestijnse samenleving moet worden gederadicaliseerd. Dat zijn de drie voorwaarden voor vrede tussen Israël en zijn Palestijnse buren in de Gazastrook”, aldus de Israëlische premier. 

Volgens Netanyahu is het van cruciaal belang om Hamas te vernietigen “om een herhaling van de gruweldaden van 7 oktober te voorkomen”. “Al het andere garandeert meer oorlog en meer bloedvergieten”, schrijft hij.

Israël blijft volgens Netanyahu dan ook handelen “in overeenstemming met het internationaal recht” en doet zijn best om het aantal burgerslachtoffers onder de Palestijnse bevolking “zo veel mogelijk te beperken”. Volgens Hamas werden tot nu toe wel al 20.600 mensen gedood in Gaza, onder wie heel wat burgers. 

“Israël onterecht de schuld geven van deze slachtoffers zal Hamas en andere terroristische organisaties over de hele wereld alleen maar aanmoedigen om menselijke schilden te gebruiken. Om deze wrede en cynische strategie ineffectief te maken, moet de internationale gemeenschap Hamas volledig de schuld geven van deze slachtoffers. Ze moet erkennen dat Israël de grotere strijd voert van een beschaafde oorlog tegen barbarij”, klinkt het voorts.

“Leven waarderen”

Netanyahu schrijft vervolgens dat een tijdelijke veiligheidszone aan de rand van de Gazastrook en een strenge inspectie aan de grens tussen Gaza en Egypte noodzakelijk zijn om te zorgen dat er geen verdere aanvallen op Israël komen. Voor de nabije toekomst zal Israël “de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid” van Gaza moeten behouden. “En om de bevolking eindelijk te deradicaliseren, moet kinderen geleerd worden het leven te waarderen en niet de dood, en de imams moeten stoppen met het prediken van de moord op Joden”, besluit de regeringsleider.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer