Basketlegende Willy Steveniers na aanslag op zijn restaurant: “Pijnlijk en oneerlijk”

Het Antwerpse restaurant De Nachtegaal, dat uitgebaat wordt door basketlegende Willy Steveniers (85), is op kerstnacht uitgebrand na een aanslag. De politie sluit drugsgeweld niet uit, en dat is niet verwonderlijk. Het restaurant werd al eerder genoemd in drugsdossiers. “Ik heb niets verkeerd gedaan, maar moet boeten voor wat dan ook”, reageert Steveniers.

Kubra Mayda

LEES OOK. Bekend Antwerps restaurant De Nachtegaal brandt uit na aanslag, verdachten opgepakt

Basketballegende Willy Steveniers, die deze maand nog uitgenodigd werd in het Antwerpse stadhuis om zijn 85ste verjaardag te vieren, is niet te spreken over de aanval. “Het is oneerlijk en pijnlijk”, zegt hij. “Ik heb niets verkeerd gedaan, maar ik moet boeten voor wat dan ook.”

Steveniers opende De Nachtegaal op 1 mei 1970. De zaak is eigendom van de stad Antwerpen en wordt vandaag in concessie uitgebaat door Willy Steveniers zelf en zijn zoon, freelance­fotograaf Sebastian Steveniers.

“We hebben enorm veel mooie momenten gehad in De Nachtegaal”, zegt Willy Steveniers. “Mijn kinderen zijn daar opgegroeid. De beneden­verdieping werd twee jaar geleden vernieuwd, nu is alles weg. Ik hoop dat we het kunnen herbouwen om alsnog in stijl afscheid te kunnen nemen.”

Kwaad opzet

Op kerstnacht hoorde een ­patrouille van de Antwerpse politie een luide knal. Niet lang daarna kruisten de agenten een verdacht voertuig met een Nederlands kenteken. De twee inzittenden, een ­17-jarige en een 30-jarige man, werden geïdentificeerd en hun kenteken werd genoteerd. Omdat ze geen verdachte voorwerpen bij zich hadden, mochten ze doorrijden. Enkele minuten later kreeg de politie de melding dat er een aanslag gepleegd was op het bekende restaurant De Nachtegaal in Wilrijk. Het gelijkvloers brandde volledig uit, alleen de keuken bleef gespaard. “We gaan uit van kwaad opzet en sluiten een link met het drugsgeweld niet uit”, ­reageert de politie.

Even later werden de twee ­Nederlanders net over de grens ­tegengehouden door de Nederlandse politie. De minderjarige verdachte is maandag doorverwezen naar de jeugdrechter. Voor de 30-jarige man leverde de onderzoeksrechter een uitleverings­verdrag uit, meldt het parket van Antwerpen. Het Nederlandse Openbaar Ministerie wil niet reageren op de aanhouding van de twee verdachten.

Bolle Jos

Dat de politie de aanslag aan het drugsmilieu linkt, is niet verwonderlijk. Nathan Steveniers (36), de andere zoon van Willy Steveniers, is betrokken bij verschillende (drugs)dossiers. Zijn advocaat Mounir Souidi laat weten dat ze zich burgerlijke partij hebben gesteld in deze zaak. “Dit is een verschrikkelijk misdrijf en dit had heel fout kunnen af­lopen.” Verder wil zijn advocaat niets kwijt. “We weten nog niet waarom dit is gebeurd.” Souidi bevestigt dat Nathan, die tot 2020 zaakvoerder was van De Nachtegaal, boven het restaurant woont.

LEES OOK. Dit is de ellenlange lijst van drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

Willy Steveniers voor zijn restaurant.© Wim Kempenaers

In september 2020 werd Nathan samen met oud-rijkswachter Willy Van Mechelen gearresteerd in het grote drugsdossier ‘Costa’. Van Mechelen is een van de beste vrienden van Willy Steveniers. Van ­Mechelen en Nathan worden gezien als de spilfiguren in het Costa-dossier, samen met de Nederlandse voortvluchtige drugsbaron ‘Bolle Jos’ Leijdekkers (32). Ze worden ervan verdacht grote hoeveel­heden cocaïne te hebben ingevoerd via de haven van Antwerpen, goed voor een straatwaarde van ­bijna een miljard euro.

LEES OOK. Het criminele netwerk van ‘de Nonkel’: wie waren de contacten van ex-rijkswachter en drugsbaas Willy Van Mechelen?

De Nederlandse opsporingsdiensten hebben Leijdekkers nog niet te pakken gekregen, ondanks zoekacties in het buitenland. ­Nadat drugscriminelen begin ­november drie medewerkers van de Antwerpse haven hadden overvallen, vastgebonden en bedreigd, keken de speurders opnieuw naar Leij­dekkers. Vermoedelijk wilde die de in beslag genomen cocaïne terugkrijgen.

Nathan Steveniers zat ongeveer een jaar in voorarrest, maar draagt nu een enkelband. In 2013 kreeg hij ook al eens veertig maanden cel, omdat hij betrokken was bij een cannabisbende. Een jaar later werd het restaurant De Nachtegaal genoemd in het dossier Makreel. De hoofdverdachte in die zaak, ­Abdelilah ‘Black’ E.M, is een vriend van Nathan en werkte in die periode in het restaurant. De politie ­stelde toen verschillende keren vast dat verdachten elkaar ontmoetten op het terras van De Nachtegaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Drugsoorlog Antwerpen