Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) schakelt 50 mentoren in om mensen te begeleiden naar job in kinderopvang

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) gaat vanaf januari 50 mentoren inzetten om mensen te begeleiden naar een job als kinderbegeleider. Zo wil ze het tekort aan kinderbegeleiders aanpakken en de ratio van het aantal kinderen per begeleider verlagen. "We willen kinderopvanginitiatieven helpen om mensen te vinden", zegt Crevits.

"We hebben nu al meer dan duizend extra kindbegeleiders nodig als we er willen geraken. Daarom schakelen we vanaf januari 50 mentoren in over heel Vlaanderen en Brussel die mensen met interesse in een job als kinderbegeleider zullen ondersteunen", zegt minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).

"De mentoren zorgen er onder andere voor dat het traject naar werk vlot verloopt. Ze staan ook in voor de organisatie van stages en werkplekleren bij kinderdagverblijven", klinkt het. De bedoeling is dat elke mentor gemiddeld zowat vijftien kwalificerende trajecten zal ondersteunen.

Tekort aan begeleiders

Bij de Septemberverklaring van de Vlaamse regering was al beslist dat er meer geld zou gaan naar de kinderopvang om het aantal kinderen per begeleider naar beneden te krijgen. Met een ratio van negen kinderen per begeleider ligt die in Vlaanderen erg hoog. 

De Vlaamse regering maakte daarvoor 270 miljoen euro vrij. In de toekomst moet de ratio dalen tot vijf in groepen met enkel baby's tot twaalf maanden. In gemengde groepen daalt de ratio tot zeven en in groepen met enkel oudere kinderen tot acht.

Extra subsidies

Kinderopvanginitiatieven krijgen daarvoor drie jaar de tijd, vanaf januari. "Dit betekent dat als je dezelfde capaciteit wil behouden, je extra personeel nodig hebt. Voor de financiering van extra medewerkers voorzien we hogere subsidies. Maar we willen kinderopvanginitiatieven ook helpen om mensen te vinden", zegt minister Crevits. 

Kinderopvanginitiatieven die zich in die komende drie jaar er al toe verbinden om de ratio te verlagen, kunnen voor deze inspanning vanaf 1 januari al een hogere subsidie krijgen. Met die hogere subsidie kan extra personeel aangeworven worden.

Meest gelezen