© Marco Alpozzi/LaPresse/Sipa USA

Demi Vollering komt terug op “kutwijf”-uitspraak na winst in Strade Bianche: “Ik riep het niet richting Lotte Kopecky”

In een interview met Algemeen Dagblad heeft Demi Vollering (27), zo’n tien maanden na haar zege in de Strade Bianche, uitleg gegeven over het befaamde “kutwijf”-incident. De Nederlandse renster van SD Worx moest het in de spurt afleggen tegen teamgenote Lotte Kopecky (28), die ook op de overwinning aasde. Het was millimeterwerk om te bepalen wie de Italiaanse voorjaarsklassieker had gewonnen, maar uiteindelijk bleek Vollering, die zichtbaar gefrustreerd was na afloop, de snelste. “Ik riep het niet tegen Lotte.”

Quinten Torfs
Bron: AD

De winnares was nog niet gekend, maar Vollering sneerde meteen na aankomst met de term “kutwijf”. Maar aan wie was dat verwijt nu precies gericht? De winnares van de Tour de France Femmes legt uit hoe de vork in de steel zat. “Dat riep ik zeker niet richting Lotte”, antwoorde de Nederlandse op de vraag die al langer op velen hun tong ligt. “We (Vollering en Kopecky, red.) haalden in de laatste kilometers koploper Kristen Faulkner in. Ze sneed bewust mijn pas af, waardoor ik met mijn hand tegen de dranghekken kwam. Toen ik na de finish mijn handschoenen uitdeed, zag ik dat mijn knoken bloedden. Toen riep ik dat.”

Dat het verwijt “kutwijf” voor Kopecky bedoeld was, blijkt tien maanden na datum dus een misverstand te zijn. Nochtans was het zeker een plausibele gok. We zagen in het wielrennen in het verleden al vaker dat twee ploeggenoten alleen naar de meet reden en het op een ‘akkoordje’ gooiden. Vollering en Kopecky bekampten elkaar daarentegen wel. Was de Nederlandse gefrustreerd omdat de Belgische haar niet liet winnen? Er waren twijfels over na afloop van de Strade, maar die zijn nu volledig van de baan.

Vollering troeft Kopecky net af in de spurt.© Getty Images

Toch was Vollering aanvankelijk verrast dat Kopecky zonder overleg voor eigen succes wilde gaan. “Ik dacht dat we samen over de streep zouden rijden, maar in de laatste bocht nam ze plots de koppositie over van mij. Ik dacht: ‘doet ze nu een lead-out voor mij?’ Maar toen ze harder door trok dan bij het aantrekken van een spurt besefte ik: ‘we zijn even geen ploeggenoten meer, ik moet er ook vol voor gaan.’” En dat deed Vollering dus ook, die haar competitieve ploeggenote met het kleinste verschil wist te verslaan op het Piazza del Campo in Siena.

“Lotte en ik zijn beiden echte killers”, vulde Vollering nog aan. “Ze gaat altijd voluit. Op en over de limiet. Maar dat vind ik ook leuk aan haar. Dat maakt van haar een van de beste ter wereld.”

Vollering en Kopecky in volle finale van de Strade.© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer