Schip mag na bommelding alsnog Antwerpse haven binnen

De MSC Bhavya R mag nu toch de Antwerpse haven binnenvaren (themabeeld).© BELGA

Een containerschip dat op weg was naar de Antwerpse haven en door een bommelding voor anker moest gaan op de Noordzee, mag dan toch de haven binnenvaren.

wvb

De bommelder gaf aan dat op het containerschip de MSC Bhavya R, een bomauto aanwezig zou zijn die bij aanmeren in Antwerpen tot ontploffing gebracht worden.

Het containerschip mocht een tijdlang niet naar de haven van Antwerpen komen alsook de Westerschelde niet invaren. Het schip ging daarom enige tijd voor anker liggen voor de kust van Vlieland, een van de Nederlandse Waddeneilanden.

Dinsdag gaf de FOD Mobiliteit het schip toch de nodige toestemming om aan te meren in ons land. “Op basis van het onderzoek van de bommelding, het onderzoek van de lading aan boord en de analyse van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD), werd door de voorzitter van de Nationale Autoriteit voor Maritieme Beveiliging (NAMB) beslist dat de bommelding niet geloofwaardig is en er onvoldoende redenen zijn om het schip uit beveiligingsoverwegingen de toegang tot de haven te weigeren”, aldus de FOD Mobiliteit. De situatie zou wel nog van nabij worden opgevolgd.

Het schip is onderweg vanuit Hamburg naar Antwerpen, en werd hier normaal woensdagavond verwacht. Voor Hamburg was het schip aangemeerd in Bremerhaven, het Franse Le Havre, Sines in Portugal en Nemrut in Turkije.

Eerder incident

Vorig jaar was er rond deze periode al een gelijkaardig incident. De Antwerpse scheepvaartpolitie kreeg toen een valse bommelding over een schip afkomstig uit Senegal. In de nacht van 21 op 22 december werd toen bevolen om het schip rechtsomkeer te laten maken. Achteraf werd meer dan twee ton cocaïne aangetroffen op het schip: de bommelding bleek deel uit te maken van een dispuut tussen twee rivaliserende drugsbendes.