De man die een ijzeren staaf door zijn hoofd kreeg en overleefde: onderzoekers maken 3D-reconstructie van bijna 200 jaar oud medisch mysterie

Hoe kon Phineas Gage overleven nadat hij een ijzeren staaf door het hoofd geboord kreeg? Bijna 200 jaar na het voorval zijn wetenschappers er voor het eerst in geslaagd een 3D-reconstructie te maken van de verwondingen in de hoop zo een beter begrip te krijgen van het medische mysterie én de werking van onze hersenen.

mtm
Bron: Ortogonline

Op 13 september 1848 ontplofte een lading dynamiet die voorman Phineas Gage net aan een rotsblok had bevestigd om ruimte te maken voor een nieuwe spoorlijn in het Amerikaanse Vermont. De 25-jarige Gage kreeg daarbij een ijzeren staaf door het hoofd geboord en verloor het voorste deel van zijn hersenen. Maar hij overleefde wel. Pas twaalf jaar later zou hij uiteindelijk het loodje leggen.

Het voorval fascineerde niet alleen de wetenschappers van toen, maar ook die van nu nog altijd - bijna 200 jaar later. Op basis van CT-scans van de schedel van Gage zijn onderzoekers onder leiding van forensisch expert Cicero Moraes er voor het eerst in geslaagd een 3D-reconstructie te maken en zo de verwondingen van Gage na te bootsen. “Deze reconstructie moet ons beter in staat stellen om te begrijpen wat er op dat moment is gebeurd”, aldus Moraes in het online tijdschrift Ortogonline.

Ander mens

De ijzeren staaf, ruim 91 centimeter lang en 3,2 centimeter dik, ging dwars door het hoofd van de arbeider en landde enkele meters verderop. Gage werd op een ossenkar teruggebracht naar zijn hotel, waar hij volgens berichten zonder hulp de trap naar zijn kamer beklom. Daar verwijderden de artsen ongeveer 28 gram hersenen uit zijn schedel, waarna ze zijn verwondingen dichtnaaiden.

LEES OOK. Leuvense chirurgen transplanteren bij peuter vier organen tijdens één ingreep: “Zo delicaat dat het zelfs bij volwassenen bijna niet voorkomt”

Phineas Gage.

Binnen een maand was Gage weer op de been, maar toch was er iets voor altijd veranderd: zijn persoonlijkheid. Hoewel hij voor het ongeval door zijn collega’s gezien werd als een geliefde, efficiënte en bekwame voorman, was hij na de feiten een ander mens geworden. “Minder intelligent en prettig in de omgang”, zo luidde het. Gage kon plotseling erg respectloos uit de hoek komen, was onrustig, oneerbiedig en kon geen advies meer aanvaarden. Het duurde niet lang voor hij werd ontslagen en in plaats van spoorwegarbeider een circusattractie werd.

Pas 12,5 jaar na de ontploffing zou Gage sterven, na een epileptische aanval waarvan men dacht dat die gelinkt kon worden aan het opgelopen hersenletsel. In de daaropvolgende decennia zou het incident uitgroeien tot mogelijk de belangrijkste case in het onderzoek naar de manieren waarop hersenbeschadiging veranderingen in iemands persoonlijkheid kunnen veroorzaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER