Dierenasiel

Al twee jaar zit hondje Rosa in asiel, nu gaan jongeren al fietsend op zoek naar baasje

As/Genk -

Al twee jaar zit hondje Rosa in het Genkse dierenasiel, wachtend op een baasje. Om de Amerikaanse stafford te promoten, fietsen de jongeren van vzw Beestig Wijs er heel Limburg mee rond. “Eind maart hopen we dat Rosa een baasje heeft.”

Geert Vanloffelt

Beestig Wijs heeft niet alleen een groot hart voor dieren, de Genkse vzw zet ook al sinds 2011 in op het maatschappelijke probleem van schooluitval. Jongeren vanaf 12 jaar mogen er in kleine groepjes met asielhonden werken. Tot nu maakten ze vooral samen wandeltochten in de natuur, maar dankzij Ruben van fietsenwinkel Wildiers in As kunnen ze nu ook samen fietsen. De winkel schenkt de vzw een speciale cargo-dogbike, een fiets waarin de hondjes makkelijk vervoerd kunnen worden.

En dat komt goed uit, want vanaf 1 januari start Beestig Wijs met het project Doggie Rides. “Dat project bestaat eigenlijk uit drie delen”, legt oprichtster Riet Abrahams uit. “Met de actie Kilometers voor Rosa & co willen we samen met onze jongeren de ‘langzitters’ in het asiel in de kijker plaatsen. De komende drie maanden gaan we samen met heel wat dierenliefhebbers wandel- en fietstochten maken en Rosa zo voorstellen aan het grote publiek.”

LEES OOK. Gezocht: gouden nestje voor gedumpte pups uit Terlaemen

De Amerikaanse staffordshire terrier wacht al twee jaar op een baasje in het dierenasiel in Genk.© rr

Roosjes en muziek

Rosa, een Amerikaanse staffordshire terrier die al twee jaar in het dierenasiel van Genk verblijft, staat symbool staat voor alle asielhonden die al veel te lang wachten op een baasje. “Samen met onze jongeren hopen we tegen eind maart 2024 een warme thuis te vinden voor Rosa”, zegt Riet. “Tegelijk laten we onze kilometers sponsoren om geld in te zamelen voor onze organisatie. Daarnaast gaan we onze dogbike ook pimpen met roosjes die we zelf maken. Die verkopen we tijdens onze ritjes aan iedereen die ons project wilt steunen. De actie krijgt ook nog een soort van soundtrack, want samen met een muziektherapeut gaan onze jongeren het Rosa&co-lied componeren.”

Om Rosa op een veilige manier mee te nemen op de fietstochtjes, gingen Riet en haar vrijwilligers op zoek naar een geschikte hondenfiets. Een toevallige ontmoeting met Ruben van fietsenwinkel Wildiers in As bracht alles in een stroomversnelling. “Ik was meteen gewonnen voor het initiatief en wilde graag mijn steentje bijdragen”, zegt Ruben. “Ik ben zelf een echte dierenvriend en stelde voor om deze cargo-dogbike in bruikleen te geven voor de duur van het project. Met de ingezamelde centen kan de organisatie deze mooie elektrische fiets dan overkopen.”

LEES OOK. De zieligste hond van Limburg: mechelaar Vicky breekt met 5 jaar asiel triest record

© Dick Demey

Verdubbeld bedrag

Vanaf 1 januari trekken de jongeren van vzw Beestig Wijs samen met vrijwilligers, freelance begeleiders en sympathisanten door heel Limburg. “We willen zo veel mogelijk mensen bereiken en hopen zelfs op televisie te komen met onze actie”, zegt Riet. “Ons initiatief krijgt de steun van JEZ, de jongerenbeweging die samen met VTM, QMusic, Het Laatste Nieuws en Belfius jongeren een stem wil geven. Zij verdubbelen het ingezamelde bedrag en dat motiveert ons natuurlijk om nog harder ons best te doen. Zo kunnen we in de toekomst misschien nog meer fietsen aanschaffen voor onze jongeren.”

Alle info: beestigwijs.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer