Johnny Geurts

Stier gestrand op eilandje in Maas door snelle stijging van het water, maar brandweer kan niet helpen

In de Maas in Itteren, in Nederlands-Limburg, zit een stier vast op een verhoogd stukje grond. Door de hevige regenval van de afgelopen weken is het waterpeil van de rivier enorm gestegen en kan de stier niet meer weg. De Belgische en Nederlandse brandweer kunnen voorlopig niets doen omdat dat te gevaarlijk is. Intussen zou het waterpeil van de Maas wel aan het zakken zijn. 

In de Maas in Itteren, in Nederlands-Limburg, is een stier in de problemen geraakt door het hoge waterpeil van de Maas. Dat meldt TVL en dat nieuws is bevestigd aan onze redactie. De stier, van het ras Galloway, staat op een eilandje in het midden van de Maas op de grens met Nederland en kan door de snelle stijging van het water niet meer weg. 

De stier maakt deel uit van een kudde die vrij rondtrekt en graast in het gebied. Het dier zou zich afgezonderd hebben van de rest van de kudde, die zich wel in veiligheid heeft kunnen brengen. Een Nederlandse natuurvereniging heeft nog geprobeerd om de stier te lokken met hooi, maar hij koos er zelf voor om weer weg te lopen. Ondertussen heeft de natuurvereniging een bordje gezet om voorbijgangers gerust te stellen dat het dier voorlopig niet in direct levensgevaar verkeert. 

Een digitaal exemplaar van de brief aan voorbijgangers.

Verschillende oproepen om hulp

De brandweerkorpsen van Maastricht en Lanaken hebben intussen meerdere oproepen gekregen over de stier. Helaas kunnen zij voorlopig weinig doen. "We hebben gisteren al verschillende reddingsacties ondernomen, maar door de snelle stroming van de Maas is het helaas niet mogelijk om op een veilige manier bij de stier te geraken", legt Karen De Smedt van Hulpverleningszone Oost-Limburg uit.

De brandweer is er om mensen en dieren te helpen, maar als dat niet kan, is dat heel frustrerend

Karen De Smedt van Hulpverleningszone Oost-Limburg

"Dat is zeker niet fijn, niet voor het dier, maar ook niet voor de brandweer", gaat De Smedt verder. "De brandweer is er om mensen en dieren te helpen, maar als dat niet kan, is dat heel frustrerend. Ook Limburgs landschap is op de hoogte, maar kan ook niets doen."

Videospeler inladen...

Volgens de Nederlandse eigenaar van de stier, is het dier niet meteen in gevaar. "Het gaat om een Galloway-rund en die kunnen bovendien goed zwemmen", klinkt het. 

Meest gelezen