OH Leuven boekt tegen Eupen eerste zege in meer dan twee maanden en wipt over de Panda’s

De zege van de hoop. Voor het eerst sinds 22 oktober heeft OH Leuven nog eens een competitiewedstrijd kunnen winnen. Tegen Eupen werd het 3-0. De Leuvenaars springen zo over de Oostkantonners naar de veertiende plaats en mogen nog hoop koesteren om de play-downs te ontlopen.

Milan Augustijns

Nog geen twee minuten waren we aan het voetballen of Thorsteinsson gaf de OHL-fans het sprankeltje hoop waar ze al zo lang naar snakten. Hij kapte naar binnen om daarna prachtig in de verste hoek te mikken van buiten de zestien. Precies de start die de Leuvenaars nodig hadden na alle tristesse van de afgelopen weken. De vroege treffer gaf de thuisploeg duidelijk moed. Vol overgave gingen de Leuvenaars meteen op zoek naar de 2-0. Doelman Slonina stond tot twee keer toe een snel tweede doelpunt in de weg.

OHL domineerde, maar Eupen begon gaandeweg wel wat in de wedstrijd te komen. De Panda’s lieten enkele kleine kansjes noteren, waaronder een schot van Nuhu rond de twintigste minuut. Doelman Leysen kon eenvoudig oprapen. Daarna werd het pas écht gevaarlijk toen Deom een vrije trap van net buiten de baklijn op de deklat trapte.

Op het halfuur konden de OHL-fans zich beginnen opmaken om eindelijk nog eens een feestje te houden. Na een prachtige aanval via Sagrado en Brunes joeg Maziz de 2-0 koeltjes tegen de netten. Ook Banzuzi had daarna graag zijn doelpuntje meegepikt. Nadat hij eerst zelf de bal veroverde, had hij kansen met zowel de voet als het hoofd. In beide gevallen was het net niet. Thorsteinsson kwam nadien dicht bij zijn tweede. Zijn schot spatte uiteen op de lat.

Comeback Maertens

Na de pauze kwam Eupen scherper voor de dag. Na tien minuten leidde dat tot een mogelijkheid toen Keita kon aanleggen. Leysen kon klemmen in twee tijden. De partij was behoorlijk in evenwicht in de tweede helft en ook OHL wist af en toe nog wel eens uit te breken. Brunes wist zich op het uur niet van Filin te ontdoen, niet veel later mikte Schrijvers een vrije trap op de paal. Middenin de tweede helft was het opnieuw gevaarlijk aan de overkant, waar de pas ingevallen Finnbogason uithaalde. Leysen bracht redding. Meteen daarna mikte Nuhu een schot net naast. De Panda’s kwamen steeds dichter bij de aansluitingstreffer.

Een kwartier voor tijd was er opnieuw reden tot vieren bij OHL. Niet omdat het derde doelpunt viel, wel omdat Mathieu Maertens als invaller zijn comeback maakte na zijn oogoperatie. Als er iemand de laatste weken en maanden hard gemist werd, dan wel de aanvoerder.

De betere kansen bleven ondertussen voor de bezoekers. Tien minuten voor tijd was er opnieuw een stevige redding van Leysen nodig op een schot van Nuhu. De degelijke tweede helft van Eupen leidde echter niet tot doelpunten, en OHL wist zijn 2-0 voorsprong vast te houden. Meer nog: in het slot maakten de Leuvenaars nog 3-0. Invaller N’Dri brak door en legde af op collega-invaller Mueanta. Die laatste legde de eindstand over de grond vast.

Doelpunten: 2’ Thorsteinsson 1-0, 29’ Maziz (Brunes) 2-0, 89’ Mueanta (N’Dri) 3-0

Gele kaarten: 22’ Pletinckx, 42’ Banzuzi, 48’ Van Genechten, 63’ Christie-Davies

OHL: Leysen, Sagrado, Pletinckx, Schingtienne, Miguel, Schrijvers, Banzuzi (54’ Shlomo), Maziz (79’ Ngawa), Thorsteinsson (72’ Mueanta), Brunes (72’ Maertens), Nsingi (79’ N’Dri)

Eupen: Slonina, Paeshuyse (65’ Finnbogason), Palsson, Filin, Deom (78’ Youndje), Magnée (40’ Van Genechten), Baiye (46’ Christie-Davies), Davidson, Keita, Nuhu, Mohwald

Scheidsrechter: Brent Staessens