stadion
Het Kuipje
toeschouwers
5500

Westerlo stoomt door onder Rik De Mil en klopt nu ook concurrent RWDM overtuigend met 3-0

di 26 december 2023 19:55
Westerlo
einde
3-0
RWDM
  1. 14' - Doelpunt - Griffin Yow (1 - 0)
  1. 64' - Doelpunt strafschop - Nicolas Madsen (2 - 0)
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
14'
Griffin Yow
14'
Griffin Yow
1 - 0
64'
Nicolas Madsen
64'
2 - 0
82'
Theo Gece
82'
Theo Gece
3 - 0

Westerlo leeft helemaal op onder Rik De Mil. Na de zege tegen Eupen en het knappe gelijkspel in Antwerp volgde nu een klinkende overwinning tegen concurrent RWDM. Yow opende na een kwartier de score, in het laatste halfuur stelde de thuisploeg de zege helemaal veilig.

Westerlo - RWDM in een notendop:

• Sleutelmoment: Een hele wedstrijd lang oogde de onuitgegeven RWDM-defensie erg onbeholpen en als dan zelfs betrouwbaar sluitstuk Defourny begint te klungelen, wordt het al helemaal moeilijk. De doelman krijgt rood na handspel: de bezoekers moeten met 10 verder en zo is een comeback helemaal uitgesloten.

• Man van de Match: Met zijn flukse acties was Griffin Yow een gesel voor de bezoekende verdediging. Bij de 1-0 profiteerde hij van een blunder van Sissako en mak reageren achteraan bij RWDM. Enig minpuntje op zijn wedstrijd: voor de rust had Yow zijn ploeg al op 2-0 moeten zetten.

• Opvallend: 7 op 9 en vooral 2 thuiszeges tegen rechtstreekse concurrenten Eupen en RWDM. Westerlo kan met een opsteker – en met iets meer ademruimte boven de gevarenzone - 2024 aanvatten.

Yow profiteert van flauwe RWDM-defensie

De veiligere middenmoot lonkte voor Westerlo met een nieuwe driepunter tegen RWDM, dat zichzelf dan weer wat meer ademruimte kon schenken met een zege.

Al moesten de Brusselaars dat wel doen met een stevig vertimmerde defensie door een blessuregolf. Die verdediging acteerde erg weifelend, getuige daarvan de vroege 1-0 van Yow.

Sissako voetbalde dramatisch uit, enkele baltoetsen later lag de bal in het net na slecht verdedigen bij de bezoekers.

Yow had eigenlijk ook altijd zijn tweede van de avond moeten maken, maar besloot van dichtbij net naast. RWDM had de boodschap begrepen en schakelde in het zicht van de rust een versnelling hoger.

Scoren konden Gueye en Mercier echter niet meer. Bolat, een uitstekende tackle van Tagir en een misser van Mercier zorgden ervoor dat we naar de kleedkamers trokken met 1-0.

Westerlo maakt er ruime cijfers van

Tot het uur leek de wedstrijd nog beide kanten op te kunnen, tot Smet naar het scherm geroepen werd door de VAR. Fout op Reynolds, dus penalty voor Westerlo en een gouden kans om op 2-0 te komen.

Die liet Nikolas Madsen niet liggen. Hij stuurde penaltyspecialist Defourny de foute kant uit en zette de bal netjes in doel.

Wanneer dan ook nog de betrouwbare RWDM-doelman de fout in de fout ging, werd het helemaal een dramatische avond voor de bezoekers.

Defourny speelde de bal met de hand buiten de zestien en opnieuw was de VAR onverbiddelijk: rood voor het sluitstuk.

Op de koop toe kwam daar ook nog eens een doelpunt aan de foute kant bij voor invaller Gece: 3-0 en een avond om snel te vergeten voor RWDM.

Een dramatische avond voor de ene, een feestavond voor de andere. Westerlo klimt op naar plaats 11 en kan met een iets geruster gevoel de winterstop in duiken.

De Mil: "Moeten dominanter worden aan de bal"

• Matteo Vandendaele (RWDM): "We hadden zelf ook genoeg kansen om te scoren, maar we maken ze niet af. Dat is het voetbal, dat kan gebeuren. Na Nieuwjaar krijgen we een nieuwe start. We moeten onze kansen afmaken op onze goede momenten in de wedstrijd. Ik denk zeker niet dat we op onze waarde geklasseerd staan. We verdienen veel beter, een plaatsje of 2 hoger."

• Arthur Piedfort (Westerlo): "Sinds de overwinning tegen Kortrijk is er veel vertrouwen binnen het team. Na de komst van de nieuwe trainer willen er meer spelers vechten voor hun plaats."

• Rik De Mil (trainer Westerlo): "We beginnen heel goed aan de wedstrijd, maar over de rest van de eerste helft ben ik niet zo tevreden. Aan de rust hebben we dat wat bijgesteld en speelden we een degelijke tweede helft. We zetten stappen, maar ik vind dat we dominanter moeten spelen aan de bal."

Fase per fase

20:28

EINDE: Westerlo komt naast RWDM na 3-0-zege

Met 1 goal voor rust en 2 erna werd het een duidelijke zege voor Westerlo. RWDM had zeker ook kansen om te scoren, maar 2 VAR-fases met als resultaat een penalty en een rode kaart tegen deden de Brusselaars de das om. Zo komt Westerlo op gelijke hoogte van RWDM in de stand, met wat ademruimte tegenover de gevarenzone.

90+7' tweede helft
90+5'

Hubert kan de bal van Madsen makkelijk plukken, het blijft hier dus bij 3-0.

90+4'

Bos lokt nog eens een corner uit na een forse inspanning in minuut 95. Madsen mag de laatste kans van de avond proberen op te zetten.

90+3'

2 van de 6 minuten toegevoegde tijd, uiteraard door de 2 lange VAR-fases, zitten er al op. Veel voetbal krijgen we niet meer te zien in het slot van deze volledig besliste wedstrijd.

90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
90'

Reynolds naar de kant

Enig smetje op de zege bij Westerlo: na Tagir moet nu ook Reynolds geblesseerd naar de kant. Gelukkig voor hen lonkt de winterstop na vanavond.

87'

Stassin mag nog op jacht gaan naar een doelpuntje, in plaats van Van den Keybus. Ook RWDM wisselt nog 2 keer: Mboup en Koné ruimen plaats voor Vandendaele en Romildo. Opnieuw geen Rikelmi, die nochtans voor een 2e keer klaar stond om in te vallen.

86'
85'
Alleen maar blije gezichten.
83'

GOAL: Eigen doelpunt en 3-0!

Geklungel ten top bij RWDM, al een hele avond en het wordt nog wat erger. Invaller Gece krijgt de bal van dichtbij tegen zich aan getrapt van een collega-verdediger: 3-0 en helemaal boeken toe!

82'
own goal
Theo Gece
Westerlo
80'

Niets lijkt Westerlo nu nog van een 2e thuiszege op een rij te kunnen houden. 2 goals bonus en een mannetje meer, dat mag niet meer mislopen. RWDM heeft de strijdbijl van net voor en na de rust begraven.