“De oorlog zal wellicht nog vele maanden duren”, aldus stafchef Herzi Halevi© Reuters

Israëlisch leger gaat strategie in Gazastrook wijzigen: “Oorlog zal nog vele maanden duren”

Twee maanden na de start van het grondoffensief in de Gazastrook bereidt het Israëlische leger zich voor op een strategiewijziging. Dat meldt de Israëlische omroep N12 op basis van bronnen in militaire kringen.

jvh
Bron: BELGA

De Israëlische troepen zouden zich in de volgende fase voornamelijk terugtrekken in een bufferzone in de Gazastrook van ongeveer een kilometer breed, in de buurt van het grenshek met het Israëlische grondgebied. In de nieuwe fase, waarvoor geen tijdschema werd gegeven, zijn nog meer gerichte operaties gepland van grondtroepen en van de zee- en luchtmacht.

Volgens stafchef Herzi Halevi van het Israëlische leger zal de oorlog met Hamas zo nog “vele maanden duren”. “De doelstellingen van deze oorlog zijn niet gemakkelijk te bereiken. De oorlog zal nog vele maanden duren”, klonk het op een persconferentie na een ontmoeting met soldaten in de Gazastrook.

“Uitputtingsslag”

Tijdens de nieuwe fase zouden veel reservisten naar huis kunnen gaan. Initieel waren er 300.000 reservisten gemobiliseerd. De oorlog zou de komende maanden dus in de eerste plaats worden voortgezet door reguliere troepen.

“Israël gaat er nu van uit dat een overwinning op Hamas alleen mogelijk is als onderdeel van een uitputtingsslag”, klinkt het. “Dit kan vele maanden of zelfs jaren duren. Naast de militaire strijd is ook een politiek en economisch proces nodig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer