De Our in Burg-Reuland in de Oostkantons.

Na wateroverlast in Nederland en Duitsland nu ook verhoogde waakzaamheid in Oostkantons

De hoge waterpeilen in de Oostkantons en in onze buurlanden leiden tot ongerustheid. In Duitsland spreken sommige deelstaten van ongeziene meterstanden, in Nederland is het bang afwachten tot hoe hoog het waterpeil de komende dagen zal stijgen. Ook in Walloniƫ worden de waterlopen in de gaten gehouden.

In Duitsland vecht vooral het centrum van het land tegen wateroverlast. De combinatie van de aanhoudende regen en de verzadigde grond stuwt het niveau van beken en rivieren naar recordhoogtes. De 500 inwoners van het gehucht Windehausen in deelstaat ThĆ¼ringen moesten hun huis al verlaten.Ā Ook de inwoners van de omliggende dorpen worden gevraagd om zich klaar te houden om te vertrekken.

Voorlopig is de zware regenval gestopt, maar dat is voor Stephan Weil (SPD), minister-president van deelstaat Nedersaksen, geen geruststelling. "Zulke overstromingen heb ik nog niet meegemaakt. Het is duidelijk dat dit nog niet voorbij is. De weersvoorspellingen zijn niet zo goed, waardoor de al gespannen situatie nog kan verslechteren."Ā In Rinteln, een dorp in Nedersaksen, werden honderd inwoners gevraagd om hun huizen te verlaten.

BEKIJK - "We beleven onrustige kerstdagen in deelstaat Nedersaksen":

Videospeler inladen...

Ook de Okerdam, ten zuiden van de stad Braunschweig, meer naar het noorden, heeft zijn maximumcapaciteit bereikt. Daardoor wordt er meer water doorgesluisd naar de rivier Oker. Waar dat normaal 16 kubieke meter per seconde is, gaat het nu om 30 kubieke meter. Verschillende wegen in de omtrek zijn al afgesloten, omdat de rivier wellicht buiten haar oevers zal treden.

In Dresden, in het oosten van het land, stijgt het water in de Elbe naar gevaarlijke hoogten. Er wordt massaal zandzakjes aangevoerd. De Duitse meteorologische dienst voorspelt intussen wel minder hevige regenval vanaf vandaag.

Nederland

Ook in Nederland is het op sommige plaatsen alle hens aan dek om het stijgende water tegen te houden. Vooral in het oosten van het land treden sloten, beken en rivieren uit hun bedding.

Vanuit Duitsland blijft water toestromen, waardoor de piek van het waterpeil pas de komende dagen zal worden bereikt. Verwacht wordt dat het water vandaag en morgen nog een centimeter per uur zou kunnen stijgen.Ā 

Onze noorderburen blijven er voorlopig nuchter onder. "Bij ons staat er alleen wat water onder de vloer. Als ik de kruipkelder open, hoor ik ā€˜blub blub blubā€™. Dus ik houd het deksel mooi dicht." (lacht) Ook voor Angelique Huisman is het niets nieuw. "Wij denken: 'het water komt eraan, wat extra boodschappen doen en het bootje nemen'."

BEKIJK - "Hier is een traditie van een natte kerst":

Videospeler inladen...

Belgiƫ

In de Oostkantons, in het Duitstalige gebied van Belgiƫ, is er eveneens kans op overstromingen. Onder meer de Our bij Sankt-Vith staat op dit ogenblik zeer hoog. Ook op andere plaatsen in de provincie Luik is men waakzaam bij de waterlopen. In Tilff, vlak bij de stad Luik, treedt de Ourthe hier en daar wat buiten haar oevers.

"Het water stijgt beetje bij beetje", ziet Chantal JaurĆØs. "We hopen dat het niet wordt zoals in 2021. Als er meerdere dagen grote regenbuien vallen, zou dat catastrofaal zijn."

BEKIJK - "We moeten optimistisch blijven":

Videospeler inladen...

Vandaag worden geen grote neerslaghoeveelheden meer verwacht, maar daarna gaat het opnieuw stevig regenen. Volgens weervrouw Sabine Hagedoren krijgen we een kletsnat jaareinde.

"Vooral vrijdag verwachten we veel neerslag en intense regenbuien. Er kan zo'n 10 Ć  20 liter water per vierkante meter vallen. Zaterdag wordt droger, maar zondag wordt er opnieuw veel regen verwacht."

Meest gelezen